STA

 |  Svet

Zelenski: »Bitka v Severodonecku bo določila potek vojne«

Rusija je ukrajinske borce, ki so se zatekli v tovarno Azot v mestu Severodoneck, pozvala k predaji

Rusija je ukrajinske borce, ki so se zatekli v tovarno Azot v mestu Severodoneck, pozvala k predaji, medtem ko krepi prednost v boju za nadzor nad vzhodno Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je spopad v Severodonecku označil za bitko, ki bo "določila potek vojne" v naslednjih tednih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Od 8. ure zjutraj po moskovskem času morajo ukrajinski borci prenehati z nesmiselnim upiranjem in položiti orožje," je za rusko tiskovno agencijo Interfax po navedbah Reutersa povedal generalmajor Mihail Mizincev, vodja ruskega centra za upravljanje nacionalne obrambe.

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da je danes pripravljeno organizirati evakuacije iz tovarne Azot, kjer je poleg vojakov ujetih tudi okrog 500 civilistov, v mesto Svatovo v regiji Lugansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Temu je pritrdil tudi Mizincev.

Zelenski pa je v torek dejal, da bo bitka proti ruskim silam v regiji Donbas odločala o poteku vojne, in pozval svoj narod, naj "ob uničujočem napadu Moskve na ključni mesti Severodoneck in Lisičansk ostane močan". Ob tem je Zahod ponovno pozval k hitrejši in bolj obsežni dobavi orožja.

Ker izid spopada visi na nitki, je tudi vodja Nata Jens Stoltenberg podprl vse bolj obupane pozive Ukrajine po več orožja in zaveznike pozval, naj pospešijo dobavo Kijevu. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je medtem v torek povedala, da naj bi Ukrajina prejela le 10 odstotkov orožja, ki ga je zahtevala od Zahoda.

"Od tega, kar smo rekli, da potrebujemo, smo dobili približno 10 odstotkov. Ne glede na to, kako zelo se Ukrajina trudi, kako profesionalna je naša vojska, brez pomoči zahodnih partnerjev ne bomo mogli zmagati v tej vojni," je dodala.

Medtem je rusko obrambno ministrstvo danes sporočilo, da so ruske sile v zahodni Ukrajini uničile skladišče orožja. "V bližini mesta Zoločiv v lvovski regiji so natančne rakete dolgega dosega uničile skladišče za tuje orožje, ki so ga Ukrajini posredovale države Nata, vključno s havbicami M777," je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Ruske sile so od zaledja odrezale ukrajinske enote, ki so še ostale v industrijskem mestu Severodoneck, in uničile vse mostove, ki ga povezujejo s sosednjim mestom Lisičansk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinske sile sicer vztrajajo, a s tem tvegajo, da bodo obkoljene.

"Na žalost so izgube boleče, vendar moramo ostati močni," je Zelenski dejal v video nagovoru v torek zvečer. "V Donbasu je ključnega pomena vztrajnost. Moramo vztrajati. Donbas je ključ do odločitve, kdo bo prevladoval v prihodnjih tednih," je dodal.

Boji v okolici Severodonecka in drugod na vzhodu Ukrajine "postajajo vse težji," je danes dejal guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj. "Naši vojaki zadržujejo sovražnika na treh straneh hkrati. Varujejo Severodoneck in ruskim silam ne dovolijo napredovanja do Lisičanska," je zapisal na družbenem omrežju Telegram.

Z zavzetjem Severodonecka bi si Moskva v prizadevanjih za osvojitev Donbasa, večinoma rusko govoreče regije na vzhodu Ukrajine, ki je od leta 2014 delno v rokah proruskih separatistov, odprla pot do Slovjanska in drugega večjega mesta Kramatorsk.

JHHNmg3i-n8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.