STA

 |  Svet

Putin se namerava udeležiti novembrskega vrha G20

Evropski voditelji ne izključujejo možnosti, da bi sedli za isto mizo

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© kremlin.ru / WikiCommons

Ruski predsednik Vladimir Putin je sprejel vabilo indonezijskega kolega Joka Widoda in se bo udeležil vrha skupine ekonomsko najbolj pomembnih držav G20 sredi novembra na Baliju, je danes sporočil Putinov svetovalec Jurij Ušakov. Zaenkrat ni jasno, ali bo voditelj Rusije odpotoval na srečanje, ali pa se ga bo udeležil virtualno.

Widodo, ki se trenutno kot gost udeležuje vrha G7, se bo v prihajajočih dneh predvidoma srečal z ukrajinskim predsednikom Volodmirjem Zelenskim, nato pa še s Putinom.

Indonezijski predsednik je že konec aprila dejal, da je na prihajajoče zasedanje držav skupine G20 povabil oba, četudi Ukrajina ni članica združenja.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, se je Widodo zaradi svoje odločitve znašel pod pritiskom zahodnih članic, ki so od njega zahtevale, naj umakne vabilo Putinu.

"Pomembno je, da mu v obraz povemo, kaj si mislimo o njem."

Nemški kancler Olaf Scholz, ki trenutno gosti vrh G7, je sicer danes sporočil, da je pripravljen sodelovati na novembrskem vrhu kljub morebitni udeležbi ruskega predsednika.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedeljo izjavila, da ne izključuje možnosti, da bi na srečanju G20 sedla za isto mizo s Putinom. "Pomembno je, da mu v obraz povemo, kaj si mislimo o njem," je dejala in opozorila, da je skupina G20 preveč pomembna platforma, da bi jo kakorkoli ogrozili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.