LV, STA

 |  Politika

Bo stranka SD imela svojega predsedniškega kandidata?

O tem bodo v stranki razpravljali v ponedeljek

Predsednica stranke Tanja Fajon

Predsednica stranke Tanja Fajon
© Borut Krajnc

Predsedstvo SD bo v ponedeljek med drugim razpravljalo o kandidatih stranke za predsedniške volitve, je danes dejala predsednica SD Tanja Fajon. Prepričana je, da se glede na zgodovino, tradicijo in terensko mrežo stranke, spodobi, da se ta na volitve poda s svojim kandidatom. Takšno stališče bo v ponedeljek tudi podala članom predsedstva.

Predsedstvo SD bo tako v ponedeljek razpravljalo o lokalnih in predsedniških volitvah, takrat bodo tudi dobili "občutek, v katero smer gremo", je danes v izjavi za medije dejala Fajonova. V stranki za zdaj tečejo kandidacijski postopki, sama pa tako ocenjuje, da bodo v naslednjih tednih tekli intenzivni pogovori o možnih kandidatih, končno odločitev bi lahko sprejeli čez poletje.

Na levi strani političnega pola je sicer svojo kandidaturo napovedala že pravnica Nataša Pirc Musar, danes pa tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prva se na volitve podaja s podpisi volivcev, druga s podporo največje parlamentarne stranke, želi si tudi podpore koalicijskih partneric.

Fajonova je danes obe kandidatki ocenila kot primerni za funkcijo, a izrazila prepričanje, da se bodo tudi Socialni demokrati v boj za sedež v predsedniški palači podali z dobrim kandidatom.

O tem, ali se boji, da bi prav zaradi večjega števila kandidatov na levem delu političnega spektra dosegli slabši rezultat, Fajonova meni, da "včasih, ko je več kandidatov v igri, lahko kakšno presenečenje tudi naredi dober rezultat". Če se kandidat stranke SD ne bi uvrstil v drugi krog volitev, pa predsednica SD meni, da je za podporo stranke kateremu izmed kandidatov drugega kroga "vse odprto".

Končne odločitve o kandidatu stranke sicer za zdaj po njenih besedah še niso sprejeli. Na vprašanje, ali je eden izmed morebitnih kandidatov evropski poslanec Milan Brglez, pa Fajonova odgovarja le, da ima slednji "še dovolj ambicij znotraj evropskega parlamenta". Če bi se za to odločil, pa bi pogovori v stranki stekli tudi o tem.

Poudarja tudi, da se bodo odločali na podlagi strokovnosti, sama pa si želi močnega kandidata, ki bo lahko stranko na volitvah zastopal s širšo podporo. O tem, ali mora biti kandidat član stranke, pa je Fajonova odgovorila, da lahko "razmišljajo tudi širše".

Fajonova hkrati poudarja, da so za stranko pomembne tudi jesenske lokalne volitve, računa, da bodo tudi na teh dosegli dober rezultat. Kot je še dejala, pospešeno sestavljajo tudi kandidatne liste.

Kandidaturo za predsednika republike sta sicer za zdaj napovedala še Nina Krajnik in Gregor Bezenšek ml., glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist. Po poročanju spletnega portala Siol.net se je za kandidaturo s podpisi državljanov odločil tudi poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Po informacijah iz SDS je izvršilni odbor stranke že odločil, da bo kandidaturo Logarja, če se ta odloči zanjo, podprl. V SDS navedb zaenkrat ne komentirajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.