STA

 |  Politika

Pogovori o predsedniških kandidatih tudi v Levici

V pričakovanju levega kandidata

Luka Mesec in filozof Slavoj Žižek na predvolilnem kongresu v Mariboru

Luka Mesec in filozof Slavoj Žižek na predvolilnem kongresu v Mariboru
© Željko Stevanić

V Levici odločitve o morebitnem predsedniškem kandidatu še niso sprejeli, v stranki za zdaj še tečejo pogovori o tem. Vodja poslancev Matej T. Vatovec ob tem poudarja, da je naloga vsake stranke, da konkurira na volitvah. To bo tudi vodilo Levice, končno odločitev pa bodo sprejeli, ko bodo zaključili notranje postopke.

Pri tem so v stranki za STA naknadno pojasnili, da gre za zdaj še za pogovore znotraj stranke o tem, na kakšen način bo stranka sodelovala na volitvah, in ne za kandidacijske postopke, s katerim bi že iskali konkretnega kandidata.

Vatovec je ob do zdaj napovedanih kandidaturah za mesto predsednika republike še dejal, da so za zdaj znana imena "desna, desno od sredine, levo od sredine, tako da levega kandidata verjetno še pričakujemo".

Na levi strani političnega pola je sicer svojo kandidaturo napovedala že pravnica Nataša Pirc Musar, danes pa tudi podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prva se na volitve podaja s podpisi volivcev, druga s podporo največje parlamentarne stranke, želi si tudi podpore koalicijskih partneric.

Po poročanju spletnega portala Siol.net se je za kandidaturo s podpisi državljanov odločil tudi poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Po informacijah iz SDS je izvršilni odbor stranke že odločil, da bo kandidaturo Logarja, če se ta odloči zanjo, podprl. V SDS navedb zaenkrat ne komentirajo.

Kandidaturo za predsednika republike sta napovedala še psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik in Gregor Bezenšek ml., glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.