Ko je bolnik na drugem mestu

V prejšnji številki Mladine smo v članku z zgornjim naslovom objavili podatke o delu intervencijskih radiologov v UKC Ljubljana. V mesecu aprilu so dopoldne v treh operacijskih dvoranah, ko je bilo na delovnih mestih od 5-7 specialistov, obravnavali okoli 180 bolnikov. Popoldne, zvečer in ob vikendih, ko je bila odprta le ena operacijska dvorana in prisoten en sam zdravnik specialist, pa ravno tako okoli 180. Zapisali smo, da je v UKC Ljubljana povprečen zdravnik radiolog popoldne, ko je plačan po višjih tarifah in učinku, v povprečju petkrat bolj učinkovit kot dopoldne.

Pri primerjavi z UKC Maribor smo na podlagi prejetih odgovorov zapisali, da tam dopoldne na intervencijski radiologiji opravijo 5 posegov, popoldne oziroma zvečer in ob vikendih pa le 1,6. Ta teden pa so v bolnišnici podatke ponovno preverili in nam sporočili, da njihovi intervencijski radiologi, vključno z nevroradiologijo dopoldne v povprečju opravijo 5 posegov, izven rednega delovnega časa pa obravnavajo v povprečju 3,1 bolnika.

To seveda ne spreminja ugotovitev navedenega članka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.