STA

 |  Politika

Na predsedniških volitvah bi zmagala Nataša Pirc Musar

Prva raziskava javnega mnenja Vox populi pred jesenskimi predsedniškimi volitvami

Nataša Pirc Musar, odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka

Nataša Pirc Musar, odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka
© Uroš Abram

Prva raziskava javnega mnenja Vox populi pred jesenskimi predsedniškimi volitvami, ki jo je za Dnevnik in Večer naredila agencije Ninamedia, kaže, da bi zmagala odvetnica Nataša Pirc Musar. Vendar bi bil potreben drugi krog, v katerem bi se soočila s poslancem SDS in nekdanjim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem.

V prvem krogu bi za Pirc Musar glasovalo 30,1 odstotka vprašanih, za Logarja 28,2 odstotka, za podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos pa 19,4 odstotka. Na četrtem mestu je kočevski župan Vladimir Prebilič (3,8 odstotka), sledita psihoanalitičarka Nina Krajnik in glasbenik Gregor Bezenšek (po 1,9 odstotka), zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar pa je ostal brez glasov. Nobenega od naštetih ne bi izbralo 4,2 odstotka vprašanih, "drugo" pa jih obkrožilo 1,2 odstotka. Da ne vedo, je odgovorilo 9,1 odstotka anketiranih, da ne bodo volili, pa 0,3 odstotka.

V prvem krogu bi za Pirc Musar glasovalo 30,1 odstotka vprašanih, za Logarja 28,2 odstotka, za podpredsednico Gibanja Svoboda Marto Kos pa 19,4 odstotka.

Če bi se Pirc Musar v drugem krogu soočila z Logarjem, bi dobila 50,1 odstotka glasov, njen protikandidat pa 40,2 odstotka. Če pa bi se pomerila s Kosovo, bi dobila 42,3 odstotka glasov, medtem ko bi njena protikandidatka zbrala 28,2 odstotka. Če bi se v drugi krog uvrstila Kosova in Logar, bi podpredsednica Gibanja Svoboda dobila 42 odstotkov glasov, njen protikandidat pa dve odstotni točki manj.

Če bi se Pirc Musar v drugem krogu soočila z Logarjem, bi dobila 50,1 odstotka glasov, njen protikandidat pa 40,2 odstotka.

Najvišjo podporo med strankami še naprej beleži Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volite v nedeljo, obkrožilo 33,1 odstotka glasov, kar je toliko kot junija. SDS na drugem mestu je zbrala 22,2 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot junija, NSi na tretjem mestu pa 7,9 odstotka, kar je 1,2 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Na četrtem in petem mestu sta SD in Levica, in sicer SD s 5,5 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj kot junija, Levica pa s 5,1 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj kot pri prejšnjem merjenju. Druge stranke bi izbralo 3,6 odstotka vprašanih, da ne vedo, je bil odgovor 18,4 odstotka vprašanih, volilo pa jih ne bi 4,2 odstotka.

Delo Golobove vlade kot uspešno ocenjuje več kot polovica vprašanih

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 51,8 odstotka vprašanih ali 14,3 odstotne točke več kot junija, kot neuspešno pa 32,5 odstotka ali 15,3 odstotne točke več. Neopredeljenih je 15,7 odstotka anketiranih, medtem jih je bilo junija več kot 45 odstotkov.

Najbolj priljubljeni politiki: Pahor, Golob in Ljudmila Novak

Na vrhu lestvice priljubljenosti prva tri mesta tako kot junija zasedajo predsednik republike Borut Pahor, premier Robert Golob in evroposlanka Ljudmila Novak. Sledita pa poslanec SDS Anže Logar in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Na lestvici od 6. do 10. mesta so predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik NSi Matej Tonin, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Na zadnjih treh mestih lestvice so poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek ter poslanca Levice Matej Tašner Vatovec in Miha Kordiš.

Ninamedia je tokratno raziskavo izvedla od 12. do 14. julija na vzorcu 700 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.