Se Klemen Jaklič podpisuje napačno?

Zanimivo vprašanje. Se dr. dr. Klemen Jaklič (Oxford ZK, Harvard ZDA) podpisuje napačno. Še bolj zanimivo vprašanje pa je, vsebina teh dvakratnih dr. dr. Sta to dva resnična prispevka pravni znanosti, ki zaslužita, da se nosilcu za vsakega posebej podeli naziv doktor znanosti, ali je to zgolj dvakrat ali večkrat prodano blago z isto ali prirejeno vsebino. Če gre za dvojnega doktorja znanosti z dvema doktoratoma iz dveh različnih panog, npr. kemije in biologije, ni o tem nobenega dvoma, če pa gre zgolj za dve instituciji, pa stvar ni tako preprosta. Dr. dr. (po germanskem sistemu ddr.) Jaklič je, kot sam navaja na svoji spletni strani, najprej iz primerjalnega ustavnega prava magistriral na Univerzi Harvard, nato pa iz evropskega ustavnega prava in teorije doktoriral na Univerzi 

Oxford in iz primerjalnega ustavnega prava in teorije na Univerzi Harvard. O tem si lahko mislimo, kar si hočemo. Navedena dela v Sloveniji niso dostopna. O tem, da gre za neenakopravno obravnavo, ker se ne navaja pri vseh doktorjih znanosti, kje so dosegli doktorski naziv, pa nam je predsednik ustavnega sodišča odgovoril, da je v skladu z zakonodajo, ki ureja uporabo znanstvenih nazivov, imetnik naziva sam odgovoren za pravilno in zakonito uporabo znanstvenih nazivov. Na to, da uporaba sodnika Jakliča ni v skladu z zakonom, je v Mladini (št. 28, str. 15) opozoril Matic Gorenc.

Slovenske pravne knjižnice vsebujejo vrsto del uglednih slovenskih znanstvenikov, kot je npr. Cigojev Sklep formularne pogodbe, Sajoviceva Vestnost in poštenost v pravnem prometu itd. itd., ki vsako za sebe in po sebi zadosti kriterijem doktorske disertacije na katerikoli evropski pravni fakulteti, pa njihovi avtorji tega niso smatrali niti za potrebno niti za smotrno. Ni pa to edina »posebnost« samopredstavitve dr. dr. Klemena Jakliča (Oxford ZK, Harvard ZDA). Na začetku se je, spomnimo se, razglašal za profesorja na Harvardu, sedaj pa se razglaša kot »predavatelj skupaj več kot dvajset predmetov s svojega področja na petih oddelkih Univerze Harvard«. Vsekakor impresivno. Na podlagi nekategoriziranih del je bil na Katoliškem inštitutu (zametku slovenske katoliške univerze) izvoljen v naziv rednega univerzitetnega profesorja, kjer še z nekaterimi desno profiliranimi sodniki brez znanstvenih nazivov in brez habilitacij predava pravne predmete.

Kar nekaj vprašanj za na začetku postavljeno vprašanje: »Se Klemen Jaklič podpisuje napačno?«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.