Odziv novinarskih sindikatov RTV na imenovanje Uroša Urbanije za novega direktorja Televizije Slovenija

Na profesionalno in moralno spornost kandidature nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje smo novinarski sindikati in aktivi opozarjali že pred obravnavo na Programskem svetu, generalnega direktorja pa smo Koordinacija novinarskih sindikatov in novinarski aktivi RTV 12. julija ponovno pozvali, naj Urbanije ne imenuje na zahtevno funkcijo zaradi njegovega ravnanja v času mandata na UKOM-u, kjer je izkazal veliko pomanjkanje moralne integritete, pristranski in politično-propagandni ter pridigarski odnos do medijev in novinarjev, finančno in kadrovsko je uničeval Slovensko tiskovno agencijo, njegova pretekla novinarska praksa tudi na RTV, še posebej v uredništvu MMC, pa kaže, da nima potrebnih profesionalnih izkušenj in znanj za opravljanje tovrstne vodstvene funkcije.

Njegovo imenovanje za direktorja Televizije na RTV vnaša v javni medij dodaten nemir in glede na zgodovino njegovega delovanja pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi na javni Televiziji ter nevarnost pritiskov na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo. Imenovanje Urbanije na položaj direktorja Televizije Slovenija, če bo posledično sodeloval še v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma na delodajalski strani, bo po mnenju sindikalne pogajalske skupine jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj, saj se o reševanju ključne stavkovne zahteve, kako zagotoviti uredniško in novinarsko avtonomijo, težko pogaja predstavnik delodajalca, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene. Sindikalna pogajalska stran delodajalca zato predhodno opozarja, da ne namerava deliti odgovornosti za morebitni neuspeh pogajanj, pač pa bo stavkovnemu odboru predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov, konflikte poglabljajo. Novinarska stavka se nadaljuje, za njeno prekinitev ni razlogov, stavkovni odbor pa bo odločil o nadaljnjih stavkovnih aktivnostih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.