STA

 |  Politika

Rusija želi Ukrajincem soditi pred novim mednarodnim sodiščem

"Ker v Združenih narodih (ZN) prevladuje Zahod, bi morala novo mednarodno sodišče voditi partnerska država ali organizacija Rusije," je dejal vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin

Ruski predsednik Vladimir Putin in vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin

Ruski predsednik Vladimir Putin in vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin
© Wikimedia Commons

Rusija želi približno 200 Ukrajincem, obtoženim zločinov proti človeštvu, soditi pred še ne ustanovljenim mednarodnim sodiščem. "Ker v ZN prevladuje Zahod, bi morala takšno sodišče voditi partnerska država ali organizacija Rusije," je danes v pogovoru za ruski časnik Rossijskaja gazeta dejal vodja preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin.

Po besedah glavnega ruskega preiskovalca Bastrikina so zanimanje za sodelovanje v tovrstni instituciji doslej med drugim izrazili Bolivija, Iran in Sirija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva je 92 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil obtožila zločinov proti človečnosti. "Obtoženih je bilo 92 poveljnikov in njihovih podrejenih, 96 drugih, vključno z 51 ukrajinskimi častniki, pa je bilo uvrščenih na seznam iskanih oseb," je navedel Bastrikin.

Dodal je, da zaradi suma, da so plačanci, preiskujejo tudi več britanskih, ameriških, kanadskih, nizozemskih in gruzijskih državljanov, še navaja dpa.

Sodišče v separatistični proruski regiji Doneck je v začetku junija že izreklo smrtno kazen dvema britanskima državljanoma, Shaunu Pinnerju in Aidenu Aslinu, ter Maročanu Brahimu Saadounu, ker naj bi v Mariupolju kot plačanci sodelovali v bojnih operacijah na strani Ukrajine.

"Obtoženih je bilo 92 poveljnikov in njihovih podrejenih, 96 drugih, vključno z 51 ukrajinskimi častniki, pa je bilo uvrščenih na seznam iskanih oseb:"

Aleksander Bastrikin,
vodja ruskega preiskovalnega odbora 

V Rusiji sicer velja moratorij na smrtno kazen, ki pa so ga proruske oblasti v primeru omenjenih treh tujcev odpravile. Kot razlog so navedli, da gre za odvračilni ukrep za huda kazniva dejanja.

Rusija je ob tem trenutno v več kot 1300 kazenskih postopkih proti približno 400 osebam pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi domnevnih vojnih zločinov ruskih sil nad civilnim prebivalstvom v Ukrajini, navaja dpa.

Ukrajina prav tako izvaja lastne preiskave. Po navedbah britanskega BBC so tamkajšnje oblasti sporočile, da preučujejo več kot 21.000 vojnih zločinov, ki naj bi jih ruske sile zagrešile od začetka invazije na Ukrajino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.