STA

 |  Politika

Si lahko največja vladna stranka privošči biti brez lastnega predsedniškega kandidata?

Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Marti Kos, se bodo mnenju analitika Andraža Zorka v večji meri prelili k Nataši Pirc Musar

Predsednik vlade in največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob

Predsednik vlade in največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob
© Gašper Lešnik

Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop podpredsednice stranke Gibanje Svoboda Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

Odločitev Marte Kos, ki je sporočila, da se umika iz bitke za funkcijo predsednika republike, po Zorkovi oceni tako stranko postavlja v nenavaden položaj.

Hkrati pa tudi odpira prostor za druge predsedniške kandidate, kot sta denimo kočevski župan Vladimir Prebilič in nekdanji poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, meni. Sam sicer ocenjuje, da bi takšna poteza ob zadostnem številu zbranih podpisov podpore volivcev lahko "šla bolj na roko" drugemu.

Prav tako Zorko meni, da poteza Marte Kos v prvem krogu volitev prinaša več negotovosti v prvem krogu za poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Kos, se bodo namreč po Zorkovih pričakovanjih v večji meri prelili k pravnici Nataši Pirc Musar. Ta bi tako lahko pridobila na podpori.

Kljub temu pa Zorko ne vidi možnosti, da bi kateri izmed kandidatov, ki so do zdaj najavili svojo kandidaturo, slavil že v prvem krogu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.