|  Mladina 35  |  Pisma bralcev

Primer Smodej

Maja Ciperle Adlešič, predstavnica Policije za odnose z javnostmi, Generalna policijska uprava

Policija primer spolnega nasilja preiskuje od prve informacije. Skupina policistov in kriminalistov že od prve informacije v javnosti, da so se zgodila huda kazniva dejanja spolnega nasilja, zadevo intenzivno preiskuje, zato pavšalne ocene strokovnjakov o delu policije odločno demantiramo, ker to enostavno ne drži.

Namreč policisti in kriminalisti že od same zaznave opravljajo številne razgovore, trudijo se identificirati žrtve oz. oškodovance teh kaznivih dejanj ter preverjajo verodostojnost zapisov na spletu. Ravnanje policije je vselej usmerjeno k zaščiti žrtev in celoviti obravnavi vseh zadev.

Ukrepi se sproti prilagajajo glede na nove informacije in ugotovitve, z namenom, da bi se vsi primeri raziskali v celoti. Zato se preiskuje vse vrste kaznivih ravnanj, saj se lahko izkaže, da jih je v posamičnih primerih tudi več hkrati.

Policija vestno in resno obravnava primere nasilja. Zadržanost žrtev v teh primerih je upravičena in jo popolnoma razumemo. Vendar pa policisti in kriminalisti zagotavljamo, da vedno – tudi v tem primeru – storimo vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo in preprečimo, da bi se dejanja še kdaj ponovila. Poleg tega policija v absolutnem obsegu varuje in bo varovala tudi osebne ter druge podatke žrtev in prič, ki so kakorkoli povezane s tem primerom.

V Policiji obravnavi nasilja posvečamo veliko pozornosti, cilj je vedno zaščititi žrtev. V svojih vrstah imamo izjemne strokovnjake, ki so pri operativnem delu uspešni in tudi cenjeni tako doma kot v mednarodnih krogih. Sodelujejo pri spremembah zakonodaje, na strokovnih konferencah, pripravljajo strokovne prispevke, publikacije, gradiva, ki so v pomoč žrtvam, so tudi avtorji številnih preventivnih projektov, predavajo zaposlenim na drugih področjih (socialno delo, šolstvo, zdravstvo itd.). V policiji, v sodelovanju s pristojnimi organi, strokovnjaki in nevladnimi organizacijami, tudi redno usposabljamo policiste in kriminaliste s področja nasilja.

Policija prav tako aktivno in tvorno sodeluje z drugimi pristojnimi službami, kot so tožilstvo in sodišča, s katerimi so tudi vzpostavljeni načini dela in izmenjave informacij. Sodeluje tudi s centri za socialno delo, nevladnimi organizacijami itd.

V zbiranje obvestil tako vlagamo maksimalen trud in znanje, da bi primeri dobili tudi kazenski epilog in da bi storilci za dejanja odgovarjali.

Slednje potrjuje to, da večino teh kaznivih dejansko tudi preiščemo.

Lepo pozdravljeni,.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.