Nova oblast, nova vnema

Zagovornik načela enakosti je v času vseh oblasti enako dosleden pri ukrepanju zaradi ugotovljene ali domnevne diskriminacije na podlagi osebne okoliščine starosti (in drugih osebnih okoliščin). Med drugim je med epidemijo covida-19 vladi priporočil, naj vsem stanovalcem domov za starejše občane omogoči redne stike s svojci in priporočil dodatno pomoč domovom za starejše občane za zagotavljanje kadra ter tehnične in zaščitne opreme za soočanje z epidemijo in preprečevanje negativnih posledic socialne izolacije stanovalcev. Pripravil je tudi raziskavo o razmerah v domovih za starejše občane v prvem valu epidemije covida-19. Ko so bila na voljo prva cepiva proti covidu, je vladi priporočil, naj v strategiji za cepljenje zagotovi čimprejšnje cepljenje najranljivejših skupin, še posebej starejših in oseb s kroničnimi boleznimi. Po izvedbi ocene diskriminatornosti prepovedi vstopa v trgovine za starejše od 65 let po 10. uri je na podlagi mnenj NIJZ in infekcijske klinike ocenil, da je bil ukrep diskriminatoren in nato priporočil podaljšanje nakupovalnega časa, rezerviranega zanje. Za diskriminatorno je ocenil tudi ureditev, ki je delodajalcem omogočila upokojevanje delavcev brez navajanja razlogov, ko so dosegli določeno starost in pokojninsko dobo. Še pred pojavom težav pri koriščenju digitalnih bonov je najprej Službi vlade za digitalno preobrazbo, nato pa še državnemu zboru poslal priporočilo glede zakona o digitalni vključenosti in v njem med drugim opozoril, da morajo biti ukrepi spodbujanja digitalne pismenosti dostopni vsem po načelih enakega obravnavanja. S področja osebne okoliščine starosti oziroma zagotavljanja varstva pred diskriminacijo starejših je tudi primer, v katerem Zagovornik diskriminirano osebo zastopa na sodišču.

Te in ostale informacije o izdelkih organa so dostopne na spletni strani www.zagovornik.si. Prav tako je na spletni strani organa dostopna odločba in dodatna pojasnila o odločbi glede postopka ugotavljanja diskriminacije pri zdravstveni obravnavi prebivalcev domov za starejše občane, ki so zboleli za covidom-19. Zagovornik je utemeljitev te odločbe posebej predstavil tudi predstavnikom združenja Srebrna nit. Zagovornik sicer deluje po zakonu o varstvu pred diskriminacijo. Vsak, ki meni, da je bil neprimerne obravnave deležen zaradi svojih osebnih okoliščin spola, barve kože, narodnosti, jezika, invalidnosti, vere ali prepričanja, starosti, spolne usmerjenosti, premoženjskega ali zdravstvenega stanja, starševstva in podobno, se lahko obrne na Zagovornika načela enakosti. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.