Matic Gorenc

 |  Mladina 35  |  Politika

Šest Janševih ministrov bo do novembra prejemalo 80 odstotkov ministrske plače

Nezaželeni ministri

Tako izkušen, visoko zmogljiv vodja pa še vedno brez službe – nekdanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič /

Tako izkušen, visoko zmogljiv vodja pa še vedno brez službe – nekdanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič /
© Arhiv Mladine

Po slovenski zakonodaji je funkcionar, ki se mu je mandat iztekel, a zaradi objektivnih razlogov ne more nadaljevati opravljanja prejšnje funkcije ali dela oziroma najti druge ustrezne zaposlitve, upravičen do nadomestila v vrednosti 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejel, a le do šest mesecev po prenehanju funkcije. Do nadomestila imajo med drugimi pravico bivši ministri, šest izmed njih jo tudi uveljavlja.

To so bivši gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki prejema 4705 evrov bruto nadomestila, kmetijski minister Jože Podgoršek, pravosodni minister Marjan Dikaučič, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, Andrej Šircelj za finance in Mark Boris Andrijanič za digitalno preobrazbo.

Lahko se vprašamo, ali je izplačevanje teh nadomestil potrebno, sploh zato, ker bi morali biti ministri strokovnjaki na svojih področjih in najboljši kader, ki naj bi se zaposlil brez težav.

Vzemimo za primer Marka Borisa Andrijaniča, ki ga je prejšnja vlada »oglaševala« kot izjemnega in uspešnega mladega strokovnjaka, ki bo iz Slovenije naredil digitalno središče sveta. Po maturi na škofijski gimnaziji in diplomi na ljubljanski Pravni fakulteti je magistriral na britanski Univerzi v Oxfordu, bil je svetovalec vlade afriške države Sierra Leone, leta 2016 pa je začel delati v Uberju, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi.

Kljub impresivnemu življenjepisu se ga bomo v slovenski politiki spomnili po uvedbi digitalnih bonov, ki so bili do starejših diskriminatorni in poniževalni, stopnje digitalizacije pa niso zvišali, razen če je digitalizacija to, da ima več mladih drage brezžične slušalke.

Seveda se je težko vrniti iz politike, še posebej, če te ne čaka delovno mesto. A vseeno je malce nenavadno, da si tako dober in v tujini priznan strokovnjak, kakršen naj bi bil Mark Boris Andrijanič, še vedno ni poiskal novega delovnega mesta. Še zlasti, ker se na omrežju LinkedIn hvali, da je »visoko zmogljiv vodja in graditelj koalicij, ki se zavzema za inkluzivno in na človeka osredotočeno digitalno transformacijo«.

Seveda je mogoče tudi, da nekateri nekdanji funkcionarji v tem polletnem obdobju niti ne iščejo službe in se raje zadovoljijo z nadomestilom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.