STA

 |  Svet

Biden: »Svoje starosti ne morem spremeniti«

Aktualni predsednik ZDA Joe Biden se še ni dokončno odločil glede predsedniške kandidature leta 2024

Ameriški predsednik Joe Biden se v pogovoru za televizijo CBS ni trdno zavezal k novi predsedniški kandidaturi leta 2024, dejal je le, da namerava to storiti. Guverner Kalifornije, demokrat Gavin Newsom, je medtem zatrdil, da bo zanesljivo kandidiral, če Biden ne bo.

Danes 79-letni Biden je leta 2020 na predsedniških volitvah premagal republikanca in nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Novembra letos bo dopolnil 80 let. Njegova starost sproža vprašanja o primernosti za ta položaj, ki zahteva veliko napora.

Biden je sicer v pogovoru za CBS dejal, da tega, koliko je star, pač ne more spremeniti. Televizijskemu voditelju in Američanom je priporočil, naj spremljajo njegovo delo in sami presodijo, ali premore dovolj energije ali bistrega uma za to. "Voditelji zveze Nato in drugi, s katerimi se pogovarjam, me ne sprašujejo, koliko sem star," je dejal.

Njegov morebitni nasprotnik na volitvah čez dve leti Donald Trump s 76 leti ni veliko mlajši od njega. Nekateri analitiki sicer svarijo, da demokratom zaradi Bidnove starosti in nepriljubljenosti podpredsednice Kamale Harris, ki bi bila na vrsti za kandidaturo, na volitvah grozi polom.

Podobno neenotna je tudi republikanska stranka, kjer je Trump še vedno najbolj priljubljen, čeprav je večina neodvisnih volivcev naveličana njegovih škandalov ter vztrajanja pri nedokazani trditvi, da so mu leta 2020 ukradli zmago s prevarami.

V svojo "resnico" je prepričal približno dve tretjini republikanskih volivcev in zato na strankarskih volitvah pred letošnjimi kongresnimi zmagujejo predvsem kandidati, ki te trditve ponavljajo.

Kot republikanska alternativa se ponuja guverner Floride Ron DeSantis, ki velja za "Trumpa brez izpadov", pri demokratih pa v ospredje sili guverner Kalifornije Gavin Newsom, ki meni, da ima več možnosti za uspeh od Harrisove.

Biden medtem ne uživa velike priljubljenosti, čeprav se mu podpora zaradi nižjih cen bencina in zakonodajnih uspehov demokratov v kongresu sedaj rahlo izboljšuje. Javnomnenjske ankete kažejo, da se njegova stopnja podpore sedaj giblje okoli 45 odstotkov, kar pa je še vedno slabo za uspešno vnovično kandidaturo za predsednika.

V hipotetični primerjavi s Trumpom sicer Biden še vedno prevladuje in demokrati so lahko hvaležni, da se Trump še vedno pojavlja v medijih. Nazadnje je bil v ospredju škandal z odtujitvijo zaupnih dokumentov iz Bele hiše, zaradi česar je zvezni preiskovalni urad FBI v začetku avgusta izvedel preiskavo Trumpovega posestva na Floridi in zaplenil 11.000 dokumentov. od tega približno sto z oznako zaupno.

Biden je dejal, da ni bil vnaprej obveščen o preiskavi, vendar se je ob tem vprašal, kako je lahko nekdo tako neodgovoren, da odnese s seboj informacije, ki lahko ogrozijo obveščevalno delo in ljudi. Zatrdil je še, da ga pravosodno ministrstvo ne obvešča o preiskavi, in dodal, da se noče vpletati vanjo, oziroma v delo ministrstva nasploh.

u1UC89H4Swc

HfNnuQOHAaw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.