IK, STA

 |  Politika

Mesec: »Pričakujte, da bo minimalna plača z naslednjim letom prešla 800 evrov neto«

Koordinator Levice Luka Mesec bo ostal minister za delo, saj se je odločil, da ministrstva za solidarno prihodnost ne bo. Ne glede na to bo bdel nad področjem stanovanjske politike, prve ukrepe s področja stanovanj pa napoveduje z novim letom.

Luka Mesec, minister za delo

Luka Mesec, minister za delo
© Borut Krajnc

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter koordinator Levice Luka Mesec se ob začetku mandata sooča z vrsto izzivov, ukrepati mora proti draginji, lotil se je krepitve inšpekcije dela in delavskih pravic. Kot je dejal v pogovoru za STA, ostaja na strani šibkih in je še vedno aktivist: "Zato sem konec koncev šel v politiko."

Eden največjih izzivov ministrstva za delo je draginja, je uvodoma potrdil Mesec ter spomnil na energetski dodatek in podvojeni otroški dodatek. Razmišljajo tudi o drugih "jezovih proti draginji", katerih, pa še ni želel povedati. Ali sta med njimi prehranski dodatek in regulacija cen določenih vrst hrane, tako ni jasno, je pa vlada že odredila spremljanje košarice 15 osnovnih živilskih skupin, pri čemer bi sam nabor živil v košarici razširil.

Minister je zatrdil, da imajo pri ukrepih v uvidu tudi tiste s slabšimi plačami, srednji razred ter upokojence. V zvezi s slednjimi je dejal, da lahko pričakujejo uskladitev pokojnin po novem letu. V kakšnem znesku bo, se še pogovarjajo.

Glede zvišanja oskrbnin v institucionalnem varstvu, ki se nakazuje zaradi inflacije in novih kadrovskih normativov, je obljubil, da bodo naredili vse, da ga ne bo, čeprav jim je "v napoto" referendum o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se obeta. Če bi morebitni referendum uspel, pa bi "imeli nenormalne težave", saj da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sistema, kot ga je sprejela prejšnja vlada, ne more financirati, domovi za starejše pa ne izvajati.

Sicer pa bodo na ministrstvu 15. oktobra z Inštituta za ekonomska raziskovanja prejeli izračun nove višine minimalnih življenjskih stroškov, ki bo upošteval inflacijo, temu pa bodo prilagodili tudi minimalno plačo. "Pričakujte, da bo ta z naslednjim letom prešla 800 evrov neto," je napovedal.

Ministrstvo načrtuje tudi projekt Enka je minimalka, cilj katerega je izenačitev minimalne plače z izhodiščnim plačnim razredom oz. najnižjo osnovno plačo. Mesec upa, da bodo v javnem sektorju projekt spravili v življenje že z reformo, načrtovano za leto 2023, v zasebnem sektorju pa se bo treba dogovoriti na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), saj bo treba spremeniti vse panožne kolektivne pogodbe. "To ne bo šlo čez noč, po moji oceni bo potrebno vsaj triletno prehodno obdobje. Bomo pa to razpravo načeli na ESS kmalu," je popisal.

Dotaknil se je tudi svojega predloga o obvezni božičnici, ki je pred dnevi odmeval v javnosti. "Afera z božičnico je bila umetno ustvarjena," verjame. Vtis, da je Levica "v nekem groznem konfliktu z gospodarstvom", je zato zavrnil in se zavezal, da bo vsak tak predlog obravnavan na ESS. Tudi glede obvezne božičnice je bila že dogovorjena pogajalska skupina, je pojasnil.

"Jaz sem kot minister za delo mediator socialnega dialoga in kot tak maksimalno korekten do obeh strani, sindikatov in delodajalcev. Če jih boste vprašali, bodo to potrdili. Zaenkrat sem dobil vtis, da so vsi zelo zadovoljni, kako to vodim," je odgovoril na vprašanje, kako mu gre vodenje socialnega dialoga, glede na to, da je že ob prevzemu poslov dejal, da bo vedno na strani delavcev. "Našo politično pozicijo pa poznate ... Mi smo na strani dela - in na strani najšibkejših, na katere se pogosto pozablja," je ponovil.

ESS, ki ga je vlada Roberta Goloba zagnala, potem ko je bil zaradi nesoglasij zamrznjen več kot leto dni, je že vzpostavil tudi skupino, ki preverja zakonsko možnost za uvedbo 30-urnega delovnika, ki bi bil priznan kot poln delovnik. "Zaenkrat kakšnega resnega odpora proti predlogu ni," je povedal minister.

"Jaz sem kot minister za delo mediator socialnega dialoga in kot tak maksimalno korekten do obeh strani, sindikatov in delodajalcev. Če jih boste vprašali, bodo to potrdili. Zaenkrat sem dobil vtis, da so vsi zelo zadovoljni, kako to vodim."

Luka Mesec,
minister za delo, socialne zadeve in enake možnosti 

Ob tem pa so socialni partnerji že uskladili spremembe evidentiranja delovnega časa, ki bodo med drugim obvezne za kršilce delovne zakonodaje. Mesec je prepričan, da bo nova ureditev olajšala delo inšpektorjem. Zakonskemu okviru bo sledil tehnični pravilnik, ki bo določil, kako voditi evidence in vzpostaviti sledljivost. Podjetjem, za katere bo novost prevelik strošek, bodo ponudili brezplačno aplikacijo.

Kot je spomnil sogovornik, se novosti obetajo tudi na področju Inšpektorata RS za delo, ki bo imel po novem troglavo vodstvo, v. d. glavnega inšpektorja pa je postal Luka Lukić iz Delavske svetovalnice. "Zdaj bomo začeli resno delati z inšpektorji, tudi sam se bom angažiral, da spoznam, kje imajo probleme ... Gremo v smer, da inšpektorji dobijo avtoriteto, potrebno za nadzor podjetij. Inšpektorat se je v zadnjih letih pretvarjal v svetovalnico. To pa ni njegova funkcija. To je, kot bi te policaj ustavil in ti prijazno namignil, da naslednjič vozi počasneje," je ponazoril.

Še vedno je proti "žigosanju" dostavljalcev hrane v Ljubljani, ki delajo za platformi Wolt in Glovo. Z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem rešitve še nista našla, se pa dogovarjata za sestanek v živo. Sam se zavzema, da se "recimo na tistih treh ulicah, ki so problematične zaradi množice pešcev, predpiše, da dostavljalci sestopijo s koles in hrano dostavijo peš". Na Jankovićevo opazko, da je dopoldne minister, popoldne pa aktivist, pa je odgovoril: "Jaz sem ves čas aktivist, zato sem konec koncev šel v politiko."

V zvezi z bojem zoper prekarnost je izpostavil predvideno davčno reformo, ki je sicer v domeni finančnega ministrstva. Kot je spomnil, znižuje davčno osnovo za mlade do 29. leta, da se jim bo splačala redna zaposlitev, po drugi strani pa pri s. p. postavlja stopničasto obdavčitev, da bo manj privlačen. Na ta način želijo doseči, da bi bila redna zaposlitev prva izbira tako zaposlenega kot delodajalca. "Mislim, da je tukaj eden od ključev, če želimo začeti obračati sliko prekarnosti," je ocenil.

"Zdaj bomo začeli resno delati z inšpektorji, tudi sam se bom angažiral, da spoznam, kje imajo probleme ... Gremo v smer, da inšpektorji dobijo avtoriteto, potrebno za nadzor podjetij. Inšpektorat se je v zadnjih letih pretvarjal v svetovalnico. To pa ni njegova funkcija. To je, kot bi te policaj ustavil in ti prijazno namignil, da naslednjič vozi počasneje."

Minister se je dotaknil tudi morebitnega novega vala epidemije covida-19. Zapiranja gospodarstva s tega naslova ne pričakuje, tako naj tudi ne bi bilo pravega razloga za institut čakanja na delo. Tudi v primeru, da bi morala Slovenija varčevati z električno energijo, bi se raje kot za ustavljanje gospodarstva in s tem za čakanje na delo odločili za začasno mirovanje "par podjetij, ki porabijo 20 odstotkov slovenske energije".

Glede razmaha dela od doma, ki ga je povzročila epidemija, je dejal, da bodo nadaljevali pripravo ustrezne pravne podlage zanj, da bo urejeno vprašanje opreme, usposobljenosti, odnosov. Sam sicer prevelikemu razmahu dela ni naklonjen, saj da razdira kolektive: "V javnem sektorju delu od doma pet dni na teden nisem naklonjen in pozdravljam, da smo ga omejili na en dan na teden oziroma izjemoma več, če za to obstajajo razlogi."

"V javnem sektorju delu od doma pet dni na teden nisem naklonjen in pozdravljam, da smo ga omejili na en dan na teden oziroma izjemoma več, če za to obstajajo razlogi."

Ob širjenju okužb z novim koronavirusom pa ga čaka pripravljanje socialnovarstvenih zavodov. Prav danes ima sestanek z direktorji zavodov, s katerimi naj bi se natančno dogovorili o preventivnih ukrepih, o razdeljevanju zaščitnih mask FFP2, predvsem pa o vzpostavljanju primernih con v domovih za starejše, kar ga sicer ne skrbi, ker so na to zdaj že navajeni. Večji izziv bo nadgradnja vseh domov z ustreznim prezračevanjem, kar je skušal doseči že poleti, pa se je izkazalo, da optimalne rešitve terjajo 12 mesecev. V investicije želi čim prej, sredstva so zagotovljena.

Sicer pa bo Mesec ostal minister za delo, saj se je odločil, da ministrstva za solidarno prihodnost, ki je predvideno v spremenjenem zakonu o vladi, ne bo. Ne glede na to bo bdel nad področji stanovanjske politike, v celoti nad dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo, ki bodo namesto na novo ministrstvo prešla na resor za delo. Prve ukrepe s področja stanovanj napoveduje z novim letom.

Ob tem je pohvalil sodelovanje v vladi, ki da poteka na visoki ravni, tako da so sprejete rešitve "v zadovoljstvo vseh". Prav zato ne vidi nobenega razloga, da bi Levica zapustila to vlado, kot se rado špekulira. Stranko po njegovih besedah sestavljajo različni ljudje, a si skupaj prizadevajo, "da v koaliciji delujejo konstruktivno". Tudi položaj koordinatorja ga ne skrbi, nenazadnje je po volitvah svetu stranke ponudil odstop, a ga svetniki niso sprejeli.

Povedal je še, da se je v osmih letih, odkar je v politiki, veliko naučil. V parlament je bil prvič izvoljen pri 27 letih, "takrat mi je precej manjkalo, bil sem premehak, neizkušen". "Zdaj pa lahko rečem, da razumem stvari in da sem kos nalogam, s katerimi se soočam," je sklenil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.