STA

 |  Politika

Pahor ni poslušal Rupla in podprl odpoklic veleposlanika v ZDA 

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je predsednika republike Boruta Pahorja pozval, naj slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ne odpokliče in predlog vlade zavrne, ker da veleposlanik ni naredil ničesar narobe, čeprav je predsedniku SDS Janezu Janši nepooblaščeno poslal depešo ministrstva 

Stara prijatelja in sodelavca: Janez Janša in Dimitrij Rupel

Stara prijatelja in sodelavca: Janez Janša in Dimitrij Rupel
© Borut Peterlin

Predsednik republike Borut Pahor se je odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, so sporočili iz predsednikovega urada. To se je odločil po današnjem telefonskem pogovoru s premierjem Robertom Golobom. Mu je pa hkrati izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim.

Pahor je Goloba tudi opozoril "na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih". "Glede na vse okoliščine" pa se je odločil, da podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, so pojasnili v predsednikovem uradu.

Najbolj predsednika sicer moti, ker se v postopku ni nihče posvetoval z njim. To "nezadovoljstvo" je v New Yorku izrazil tudi zunanji ministrici Tanji Fajon, s katero se tam udeležujeta zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

"Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Tako Golobu kot Fajonovi je predsednik republike predlagal, "naj se dodatno premisli o ukrepih in ravnanjih, kako okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom", še piše v sporočilu za javnost.

Vlada se je sicer za odpoklic Kajzerja prejšnji teden odločila zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah, ker je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši. To je prišlo na dan, ko je Janša fotografijo računalniškega zaslona z zaupno depešo delil na Twitterju, iz posnetka pa je bilo jasno, da je bila narejena v prostorih veleposlaništva v Washingtonu, računalnik pa naj bi takrat uporabljal le veleposlanik.

Tokrat na nasprotnih bregovih: Janez Janša in Borut Pahor

Tokrat na nasprotnih bregovih: Janez Janša in Borut Pahor
© Borut Krajnc

Depeša je sicer govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve. Janša je vsebino depeše komentiral, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musarjevo.

Kajzer je bil sicer na položaj veleposlanika v ZDA imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše. Zamenjal je predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča, ki je šel za veleposlanika na Irsko. V Washington pa je šel neposredno s položaja državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu, ki ga je vodil vidni član SDS Anže Logar, zdaj predsedniški kandidat, ki namerava kandidirati s podpisi volivcev.

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer Pahorja pozval, naj Kajzerja ne odpokliče in predlog vlade zavrne, ker da veleposlanik ni naredil ničesar narobe. Kot je dejal, ga pri tem podpira tudi ustavni pravnik Peter Jambrek. Oba sta blizu stranki SDS. V SDS pa so zaradi napovedanega odpoklica Kajzerja napovedali interpelacijo proti zunanji ministrici Fajon. Po neuradnih navedbah bi jo lahko vložili še ta teden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.