STA

 |  Politika

Zaradi načrtovanja ugrabitve ministra aretirali štiri ljudi

Do aretacij je prišlo po tem, ko so v začetku prejšnjega tedna pred domom belgijskega ministra za pravosodje našli avtomobil, v katerem je bilo strelno orožje

Nizozemska policija je minuli konec tedna aretirala štiri osumljence, ki naj bi načrtovali ugrabitev belgijskega pravosodnega ministra Vincenta Van Quickenborna. Do aretacij je prišlo po tem, ko so v začetku prejšnjega tedna pred ministrovim domom našli avtomobil, v katerem je bilo strelno orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Van Quickenborna, ki je tudi župan mesta Kortrijk v zahodni Flandriji, je na načrt ugrabitve v četrtek opozoril zvezni tožilec. Minister je nato v videoposnetku, ki ga je predvajala državna radiotelevizija RTBF, zanj okrivil narkomafijo.

Pred tem so v začetku minulega tedna pred ministrovim domom našli avtomobil z nizozemskimi registrskimi oznakami, v katerem je bilo avtomatsko strelno orožje in dve plastenki bencina, piše britanski BBC.

Zvezni tožilci so nato v soboto sporočili, da so okrepili Van Quickenbornovo varovanje. Medtem so na Nizozemskem v povezavi s primerom pridržali tri osebe, stare med 20 in 48 let, belgijske oblasti pa naj bi zahtevala njihovo izročitev. Dan pozneje so prav tako na Nizozemskem prijeli še četrtega osumljenca, navaja AFP.

"Moja družina in jaz smo na varnem. Naš boj proti organiziranemu kriminalu se nadaljuje. Z več kadri in več sredstvi kot kdaj koli prej. Nikoli se ne bomo uklonili nasilju," je v soboto tvitnil Van Quickenborne.

"Moja družina in jaz smo na varnem. Naš boj proti organiziranemu kriminalu se nadaljuje. Z več kadri in več sredstvi kot kdaj koli prej. Nikoli se ne bomo uklonili nasilju."

Vincent Van Quickenborne,
belgijski pravosodni minister

Belgijski premier Alexander De Croo je dejal, da je grožnja popolnoma nesprejemljiva, in dodal, da se ne bodo pustili ustrahovati nikomur, navaja BBC.

Podrobnosti grožnje sicer za zdaj ostajajo nejasne, preiskava okoliščin pa še poteka.

Belgija je v zadnjih tednih sprejela več ukrepov za boj proti organiziranemu kriminalu. Med drugim je predstavila načrt, ki lokalnim oblastem daje večja pooblastila za boj proti nasilju.

Europol je lani objavil poročilo, v katerem je Belgijo in Nizozemsko navedel kot "epicenter trga kokaina v Evropi". V letu 2021 so na primer v belgijskem pristaniškem mestu Antwerpen zasegli več kot 89 ton različnih drog.

MMrqXWmdq-s

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.