STA

 |  Svet

Zelenski: »Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma«

Ukrajinski predsednik referendume v Ukrajini, na katerih so odločali o priključitvi k Rusiji, označil za farso

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru referendume na okupiranih ozemljih v Ukrajini označil za farso in napovedal, da bo Ukrajina branila svoje državljane na vseh zasedenih območjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrepali bomo za zaščito naših ljudi - v regiji Herson, v regiji Zaporožje, v Donbasu, na trenutno zasedenih območjih regije Harkov in tudi na Krimu," je ukrajinski predsednik dejal v videoposnetku, objavljenem na omrežju Telegram.

"Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma," je dodal.

Proruske oblasti v ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so v torek zvečer razglasile prepričljivo zmago na spornih referendumih, na katerih so volivci pričakovano podprli priključitev k Rusiji.

Zelenski je referendume označil za farso že v torkovem nagovoru na zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki se ga je udeležil na daljavo, in dodal, da so bili njihovi izidi pripravljeni vnaprej.

Tudi številni predstavniki zahodnih držav so referendume označili za neveljavne in nelegalne, Zelenski pa je v ZN dejal, da gre za "nov poskus odvzema ukrajinskega ozemlja po krimskem scenariju". Ruski predsednik Vladimir Putin medtem trdi, da želi Rusija "rešiti ljudi" v štirih regijah v Ukrajini.

j2n3CM20p8E

PmDmWp_6MuQ

yOUo4wx2rYA

xKBqYlb1sdI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.