STA

 |  Svet

»Moj mož ima doktorat iz državnih udarov«

Fatima Bio, žena predsednika Sierre Leone Juliusa Maade Bia, je v ZDA dejala, da je njen mož doktoriral iz državnih udarov in ga zato nihče ne more strmoglaviti

Predsednik Sierre Leone Julius Maada Bio

Predsednik Sierre Leone Julius Maada Bio
© Flickr

Fatima Bio, žena predsednika Sierre Leone Juliusa Maade Bia, je konec tedna na dobrodelnem dogodku za zbiranje sredstev v ZDA sprožila burne odzive, potem ko je dejala, da je njen mož doktoriral iz državnih udarov in ga zato nihče ne more strmoglaviti, poroča britanski BBC.

Prva dama te zahodnoafriške države je pri tem bržkone v mislih imela nasilne protivladne proteste avgusta, v katerih je bilo ubitih 31 ljudi.

Za avgustovske proteste, ki so jih sicer sprožili naraščajoči življenjski stroški, je predsednik okrivil opozicijo, češ da so del zarote za njegovo strmoglavljenje, zaradi česar je med drugim odstavil tri vodilne uradnike v vojski, še navaja BBC.

Tudi njegova žena je konec tedna v ZDA obtožila opozicijo, da želi strmoglaviti njenega moža. "Maada Bio ima doktorat na področju državnih udarov, ali ga sploh lahko odstranite," je postavila retorično vprašanje in se še spraševala, "kako lahko odstranite nekoga, ki uči ljudi, kako izvesti državni udar".

Aktualni predsednik je na oblast prvič prišel aprila 1992 kot del skupine mladih vojaških častnikov, ki so strmoglavili civilno vlado Josepha Saiduja Momoha, člana stranke Vsesplošni ljudski kongres. To stranko je nato premagal še na volitvah leta 2018, avgusta pa jo je obtožil, da stoji za protesti. Opozicijska stranka je obtožbe vselej odločno zanikala.

Številni so izjavo prve dame, ki jo je objavila na Facebooku, nemudoma obsodili. Na odzive, ki so sledili njenim komentarjem o državnem udaru, se ni odzvala, prav tako pa se ni odzval nihče iz predsedstva. Prva dama, ki je zelo aktivna uporabnica Facebooka in Tiktoka, je sicer znana po kontroverznih izjavah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.