STA

 |  Svet

Ukrajina poziva EU, NATO in G7 k občutnemu povečanju vojaške pomoči

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je navedlo, da potrebujejo "tanke, bojna letala, oklepna vozila, topništvo dolgega dosega ter protiletalsko in protiraketno obrambno opremo"

Ukrajina je danes pozvala Evropsko unijo (EU), zvezo Nato in skupino G7 k občutnemu povečanju vojaške pomoči, potem ko so proruske okupacijske oblasti v štirih ukrajinskih regijah razglasile zmago na referendumih o priključitvi k Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v izjavi EU, Nato in skupino sedmih najrazvitejših držav pozvalo k takojšnjemu in občutnemu povečanju pritiska na Rusijo, vključno z uvedbo novih sankcij, in k povečanju vojaške pomoči Ukrajini.

Ministrstvo je navedlo, da potrebujejo "tanke, bojna letala, oklepna vozila, topništvo dolgega dosega ter protiletalsko in protiraketno obrambno opremo".

Vse države in mednarodne organizacije je Kijev pozval k takojšnji obsodbi nezakonitih dejanj Kremlja na začasno zasedenih ukrajinskih ozemljih in k povečanju izolacije Rusije.

Predstavniki proruskih okupacijskih oblasti v štirih ukrajinskih regijah, ki mejijo na Rusijo - Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje - so v torek zvečer razglasili prepričljivo zmago na spornih referendumih, na katerih so volivci pričakovano podprli priključitev k Rusiji.

Referendumi niso v skladu z mednarodnim pravom, Kijev in ukrajinske zahodne zaveznice pa so jih že ob napovedi obsodili in zavrnili kot nezakonite.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torkovem nagovoru na zasedanju Varnostnega sveta ZN ter nato še v rednem nočnem nagovoru referendume označil za farso. Napovedal je, da bo Ukrajina branila svoje državljane na vseh zasedenih območjih, tudi na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.