STA

28. 9. 2022  |  Politika

Vajgl ne bo kandidiral za predsednika, temveč bo podprl Brgleza

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil.

Ivo Vajgl / Milan Brglez

Ivo Vajgl / Milan Brglez
© Borut Krajnc / Uroš Abram

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil, dejal je le, da "zelo veliko". Neuradni viri sicer trdijo, da mu ni uspelo zbrati dovolj oziroma tri tisoč podpisov. V predsedniški tekmi podpira kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza, je poudaril v izjavi za medije.

"Kot veste, sem bil zadnjih 10 let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v EU počasi začenja zavzemati mesto, za katerega si ne želim, da bi ga zavzemali - postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju EU," je uvodoma pojasnil Vajgl.

Zato je, kot je dejal, čutil državljansko dolžnost, da se angažira. Ko je avgusta najavil, da bo zbiral podpise za kandidaturo, je bilo stanje po njegovih besedah drugačno kot danes, prav tako kandidati in razmerja med političnimi strankami. Zato se je sedaj odločil, da v volilnem procesu ne bo sodeloval.

"Kot veste, sem bil zadnjih 10 let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v EU počasi začenja zavzemati mesto, za katerega si ne želim, da bi ga zavzemali - postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju EU."

Ivo Vajgl

Za vložitev kandidature bi moral Vajgl zbrati 3000 podpisov podpore, saj ga je kot kandidata podprla tudi stranka Naša prihodnost. Koliko podpisov je uspel v zbrati, ni pojasnil, je pa dejal, da jih je zbral "zelo veliko" in se zahvalil vsem, ki so ga podprli.

Ob tem je v predsedniški tekmi javno podprl kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza. Kot je dejal, je Brglez njegov prijatelj še iz časov, ko sta opravljala različne politične funkcije. Takrat sta zgradila medsebojno razumevanje, tudi pri pogledu na svet in na to, kakšno politiko si želita v državi.

Vajgl je trdno prepričan, da podpira pravega kandidata in da bo imela Slovenija v primeru Brglezove izvolitve odličnega predsednika republike. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ljudje, ki so ga podprli, sedaj podprli Brgleza.

Slednji je poudaril, da si Vajglovo podporo šteje v čast. Po njegovih besedah bo v času kampanje, pa tudi kasneje z njim sodeloval. Vajgl je namreč dolgoletni politik, diplomat in človek, ki ga Brglez pri vprašanjih zunanje politike zelo ceni.

Ob tem je na vprašanje, kdo je vodja njegovega volilnega štaba, Brglez odgovoril, da je trenutno vodja še vedno sam. Vodenje bo v tem tednu prevzel drug posameznik, novega vodjo pa bodo ob tem predstavili tudi javnosti, je napovedal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.