SIA

 |  Politika

Zelenski: »To je še eno očitno dejanje ruskega terorja, za katerega mora teroristična država tudi odgovarjati«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izpostavil najnovejše uspehe ukrajinske vojske na bojiščih v štirih vzhodnih regijah, ki si jih je v petek "nezakonito priključila Rusija"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
© Flickr

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem video nagovoru v nedeljo izpostavil najnovejše uspehe ukrajinske vojske na bojiščih v štirih vzhodnih regijah, ki si jih je v petek "nezakonito priključila Rusija." Kot je poudaril, je ruski poskus aneksije teh ozemelj spričo ukrajinskih zavzetij nesmiseln in nepomemben ter bo utonil v pozabo.

"Takoj ko se bo ukrajinska zastava vrnila na zasedena ozemlja, se nihče več ne bo spominjal ruske farse z dokumenti in aneksijami," je dejal Zelenski in obenem potrdil, da so ukrajinske enote ponovno prevzele popoln nadzor nad strateško pomembnim železniškim središčem Liman v vzhodni regiji Doneck in ga "očistile" ruskih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ponovna osvojitev Limana, ki so ga ruske sile v začetku invazije več tednov napadale in nato zavzele, pomeni prvo veliko ukrajinsko vojaško zmago na ozemlju, ki ga je Kremelj v petek razglasil za svojega, in napovedal, da ga bo branil z vsemi možnimi sredstvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je Zelenski v svojem nagovoru v nedeljo ponovno obsodil ugrabitev šefa jedrske elektrarne v Zaporožju Igorja Murašova. "To je še eno očitno dejanje ruskega terorja, za katerega mora teroristična država tudi odgovarjati," je poudaril.

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je v soboto obtožil ruske sile ugrabitve šefa nuklearke v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Murašova izvlekli iz avta in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je nemudoma stopila v stik z ruskimi oblastmi, ki so potrdile, da je bil Murašov "začasno pridržan" in pripeljan na zaslišanje. V luči tega je generalni direktor IAEA Rafael Grossi opozoril, da je njegovo pridržanje razlog za "resno zaskrbljenost", in dodal, da bo naslednji teden odpotoval v Kijev in Moskvo.

jVWAm-bt0GI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.