STA

 |  Politika

Predsednik po državnem udaru odstopil in pobegnil

Potem ko so oborožene sile Burkina Fasa zvedle državni udar in odstavile predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, je ta privolil v odstop. Kmalu za tem naj bi tudi pobegnil.

Potem ko so oborožene sile Burkina Fasa v petek izvedle državni udar in odstavile predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, je ta po navedbah verskih in lokalnih voditeljev v nedeljo privolil v odstop. Kmalu za tem naj bi tudi pobegnil v Lome, glavno mesto Toga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpolkovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba je ponudil svoj odstop, da bi preprečil resne človeške in gmotne posledice," so v izjavi zapisali verski in lokalni voditelji. Pojasnili so, da je njegova odločitev sledila pogovorom med Damibo in novim samooklicanim voditeljem Ibrahimom Traorejem, kjer naj bi Damiba postavil sedem pogojev za svoj odstop.

Med njimi so bila varnostna jamstva zanj in njegove zaveznike v vojski ter spoštovanje zaveze, ki jo je dal Gospodarski skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), da bo v dveh letih ponovno vzpostavil civilno vladavino.

Verski in lokalni voditelji, ki so v Burkina Fasu zelo vplivni, so povedali, da je 34-letni Traore sprejel pogoje in pozval k miru. Prav tako naj bi Traore že dobil podporo poveljnikov vojske za oživitev boja proti džihadistom.

Ecowas je medtem pozdravil, da je bila v državi sprejeta mirna rešitev sporov. Danes naj bi njihova delegacija odpotovala v Ouagadougou.

Skupina vojaških častnikov pod vodstvom 34-letnega poveljnika Traoreja je v petek sporočila, da so odstavili Damibo, ki je ta položaj zasedel v podobnem državnem udaru pred osmimi meseci. Vojaki so udar razglasili prek javne radiotelevizije, kot razlog za svoja dejanja pa navedli neuspešen boj dosedanjih oblasti z islamističnimi uporniki.

Evropska unija, Afriška unija in Ecowas so nemudoma obsodili vnovičen državni udar v tej zahodnoafriški državi. Na dogajanje pa se je odzval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je ostro obsodil vsak poskus prevzema oblasti z orožjem in pozval vse vpletene, naj se vzdržijo nasilja in si prizadevajo za dialog.

Varnostne razmere v 21-milijonskem Burkina Fasu, ki se v zadnjih letih sooča z naraščajočo grožnjo skrajnih islamističnih skupin, povezanih z Islamsko državo in Al Kaido, so se močno poslabšale, zaradi česar se je dosedanja prehodna vlada predsednika Damibe znašla pod velikim pritiskom.

TCzvyTSslKk

xhnf9A1zWP8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.