Javno pisma

 |  Mladina 43  |  Pisma bralcev

Zahteva državnemu zboru, da krivdno odpokliče člane programskega sveta RTV!

Državni zbor Janševe vlade je, v nasprotju z zakonom, ki zahteva sorazmerno zastopanost političnih strank, izvolil enostrankarsko (pretežno SDS) sestavo programskega sveta RTV. Ta je za direktorja TV imenoval strankarskega aparatčika, ki se je s političnim zatiranjem STA strokovno in etično diskreditiral pred slovensko in evropsko javnostjo. Sledilo je odpuščanje in ustrahovanje kakovostnih in neodvisnih novinarjev, dokazani posegi v medijsko svobodo in nezakonito sankcioniranje sindikalnega zavzemanja za neodvisnost novinarstva in ustavno zajamčeno pravico javnosti do objektivne obveščenosti. Sledilo je ukinjanje oddaj visoke gledanosti, iracionalno uvajanje novih vzporednih informativnih oddaj slabe kakovosti in gledanosti in lansiranje serije strankarsko orkestriranih oddaj o prihodnosti RTV, ki so prozorna in zlagana propaganda referendumske razveljavitve novele zakona o RTV.

Ustava RS zagotavlja svobodo izražanja, ki je temeljna človekova pravica. Zakon o medijih zagotavlja avtonomnost urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju programskih vsebin in pravico do javnega obveščanja in do obveščenosti. Splošna deklaracije o človekovih pravicah in Evropska konvencija o človekovih pravicah določata, da ima vsakdo pravico do svobode izražanja in, da nihče ne sme biti nadlegovan zaradi svojega mišljenja. Deklaracija o dolžnostih in pravicah novinarjev določa, da je odgovornost novinarja do javnosti nad katero koli drugo odgovornostjo, zlasti nad odgovornostjo do delodajalca ali oblasti; zagotovljeni morajo biti oprijemljivi pogoji za neodvisnost in za profesionalno dostojanstvo novinarjev.

Več kot očitno je, da so bila z ravnanjem stranke SDS, Programskega sveta RTV in direktorja TV poteptana ta mednarodno sprejeta načela in pravila. Že okoliščina, da javno televizijo programsko in kadrovsko usmerjajo strankarsko ubogljivi člani Programskega sveta RTV v smereh, ki jih določajo politični strategi ene stranke (SDS) ter, da je izvajalec strankarskega enoumja v informativnem in drugih programih TV ter kadrovski eksekutor, človek, ki ga je evropska javnost prepoznala kot strankarskega vojščaka proti neodvisni STA in zdaj proti RTV, je dovolj za oceno ogroženosti javnega interesa na področju medijske svobode.

Če temu dodamo prej omenjena dejanja hudih posegov v medijsko in sindikalno svobodo (odpuščanje in politično zatiranje novinarjev in ukinjanje oddaj), je več kot dovolj razlogov za ukrepe proti ogrožanju javnega interesa.

Zato podpisniki te peticije zahtevamo, da DZ odpokliče člane Programskega sveta ter v skladu z veljavnim zakonom imenuje nov Programski svet, ki naj brez odlašanja razreši direktorja TV. Slovenski demokratični javnosti pa predlagamo, da se na referendumu plebiscitarno izreče proti poizkusu razveljavitve novele zakona o RTV.

— Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo, v njegovem imenu Rado Bohinc, Lucija Čok, Božidar Flajšman, Spomenka Hribar, Polona Jamnik, Maca Jogan, Dušan Keber, Bogomir Kovač, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Vesna Mikolič, Stane Pejovnik, Emil Milan Pintar, Jože Pirjevec, Danijel Rebolj, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Blaž Rozman, Svetlana in Božidar Slapšak, Darko Štrajn, Ivan Svetlik, Niko Toš, Vito Turk, Boris Vezjak

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.