Monika Weiss

 |  Mladina 44  |  Politika

Kaj in koga čaka finančni minister pri SID banki?

Nadzorni svet SID banke bo »deloma prevetren«

Minister za finance Klemen Boštjančič

Minister za finance Klemen Boštjančič
© Uroš Abram

Državna SID banka (Slovenska izvozna in razvojna banka) je pomembna finančna ustanova, prek katere država deli razvojni denar, spodbuja izvoz in zagotavlja finančno podporo podjetjem v času, ko tržni akterji poniknejo. Finančni minister Klemen Boštjančič zagotavlja, da si je glede SID banke, katere bilančna vsota presega 2,8 milijarde evrov, postavil izjemno visoke cilje: »Verjamem, da v preteklosti še zdaleč ni izkoristila vseh potencialov in možnosti, ki jih ima. To bomo spremenili. Ne le razvoj banke, pač pa razvoj kapitalskih trgov je eden od mojih večjih ciljev. Ravno s tem namenom je bila pred kratkim na finančno ministrstvo imenovana tretja državna sekretarka.« Gre za Nikolino Prah, ki je pristojna za finančni sistem in je na ministrstvo prišla iz Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Kljub zatrjevanju o prednostnih nalogah minister v skoraj pol leta ministrovanja v SID banki ni izpeljal niti nujnih higienskih kadrovskih potez, s katerimi bi ta pomembna ustanova dobila drugačen sloves, kot ga ima zdaj zaradi kadrovskih rabot pod prejšnjo vlado, in bi bil mogoč dejanski nov zagon institucije, ki jo je pred nastopom Janševe vlade vrsto let (»šest vlad in tri mandate«) vodil bančnik Sibil Svilan.

Na začetku leta je novinarski kolega Borut Mekina v Mladini razkril nepravilnosti, ki so se pod prejšnjo vlado dogajale pri kadrovanju v organe SID banke. V nadzornem svetu, ki si ga delita stranki SDS in NSi, so člane uprave iskali tako, da so nekaterim izbrancem nezakonito pomagali z internimi dokumenti banke, zaradi česar nadzornike in upravo preiskujejo kriminalisti in protikorupcijska komisija (KPK).

Ravno zaradi nepravilnosti in takšnih bremen naj bi že lani iz nadzornega sveta odstopil mladoekonomist in profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti Sašo Polanec, drugi, tudi njegov kolega Igor Masten, pa v njem ostajajo. Med njimi se omenja zlasti vloga Marjana Divjaka, ki tudi pod Boštjančičem ostaja generalni direktor direktorata za zakladništvo na ministrstvu. Sicer so v nadzornem svetu še Janez Tomšič, ki velja za kader NSi in je predsednik nadzornega sveta, ter Leo Knez, Marko Tišma in Zlatko Vili Hohnjec. V upravi SID banke pa sta zdaj Damijan Dolinar, predsednik, in Stanka Šarc Majdič, ki imata pooblastila od januarja letos.

Minister Boštjančič je pred dnevi na vprašanje, ali nadzorniki SID banke uživajo njegovo zaupanje, odgovoril: »Odločitve glede tega še ni, najverjetneje pa je, da bo nadzorni svet deloma prevetren. Del nadzornikov bo ostal, nekateri bodo zamenjani.« Nenavadno odlašanje ministra na področju, za katero trdi, da je prednostno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.