STA

 |  Politika

Koliko volivk in volivcev je včeraj glasovalo predčasno?

Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 24.760 volivcev oziroma 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev

Kandidat in kandidatka drugega kroga predsedniških volitev: Anže Logar in Nataša Pirc Musar

Kandidat in kandidatka drugega kroga predsedniških volitev: Anže Logar (SDS) in Nataša Pirc Musar
© Gašper Lešnik

Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Predčasno je možno pred nedeljskim glasovanjem glas oddati še danes in v četrtek.

Volilna udeležba na predčasnem glasovanju je na tokratnih predsedniških volitvah precej višja kot pred petimi leti. Leta 2017 je namreč po podatkih DVK prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 6411 volivcev oz. 0,37 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oz. 1,54 odstotka volilnih upravičencev. Leta 2012 je v drugem krogu predsedniških volitev skupaj predčasno glasovalo 23.366 volivcev, kar je 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Že pred prvim krogom letošnjih predsedniških volitev je bila udeležba na predčasnem glasovanju precej višja kot v preteklosti. V treh dneh je skupaj predčasno glasovalo skoraj 68.000 volivcev, kar je približno štiri odstotke volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor pa se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 45.941 volivcev oz. 2,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj je predčasno glasovalo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivcev.

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka še danes in v četrtek od 7. do 19. ure, ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje le osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, zato predčasno glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča ni mogoče.

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je sicer še danes mogoče oddati zahteve za nekatere posebne oblike glasovanja, kot sta glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu zaradi bolezni. Prav tako lahko volivci s stalnim prebivališčem v tujini le še danes sporočijo, da želijo glasovati na volišču v Sloveniji.

V drugem krogu predsedniških volitev volivci izbirajo med kandidatoma za predsednika republike Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar, ki sta med sedmerico kandidatov v prvem krogu prejela največ glasov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.