STA

 |  Svet

Srbija / Poziv mladim k prostovoljnemu služenju vojaškega roka

Srbsko ministrstvo za obrambo je pozvalo vse državljane Srbije, stare od 19 do 30 let, k prostovoljnemu služenju šestmesečnega vojaškega roka v srbski vojski

Srbsko ministrstvo za obrambo je pozvalo vse državljane Srbije, stare od 19 do 30 let, k prostovoljnemu služenju šestmesečnega vojaškega roka v srbski vojski. Tisti, ki se bodo odločili zanj, bodo poleg nekaterih drugih ugodnosti prejemali tudi mesečno plačo v višini okoli 38.000 dinarjev (320 evrov), so v ponedeljek sporočili z ministrstva.

Poleg mesečne plače, povračila potnih stroškov, prehrane, zdravstvenega zavarovanja ter vojaških oblačil in obutve ministrstvo prostovoljcem obljublja tudi "možnosti pridobivanja novih znanj, sodobnega orožja in vojaške opreme".

Tisti, ki se bodo odločili za služenje vojaškega roka, bodo poleg nekaterih drugih ugodnosti prejemali tudi mesečno plačo v višini okoli 38.000 dinarjev (320 evrov).

V objavi na spletni strani so sporočili, da bodo tisti, ki bodo odslužili vojaški rok,lahko po hitrem postopku vstopili v poklicno vojaško službo v Vojski Srbije.

Dodali so, da je prijavo mogoče oddati prek portala e-uprave in v centrih ministrstva za obrambo ter celo na vseh poslovalnicah Pošte Srbije.

Srbska vojska v skladu z ukazom predsednika Aleksandra Vučića sicer od začetke novembra izvaja poostrene ukrepe za odkrivanje, sledenje in nevtralizacijo brezpilotnih letalnikov v bližini vojaških objektov. 2. novembra je na območju Raške na jugozahodu Srbije v bližini Kosova sestrelila brezpilotni letalnik, ki naj bi opazoval vojašnice in položaje srbske vojske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.