STA

 |  Svet

Ukrajina / »Rusija na bojišču ne dosega ničesar«

Ukrajinske oblasti poudarjajo, želi Rusija prekiniti oskrbo Ukrajincev z elektriko, obenem pa naj bi po njihovem Moska obupano iskala način, da bi dosegla tako imenovano operativno prekinitev na bojni fronti

Ruske sile so v nedeljo na vzhodu Ukrajine izvedle skoraj 400 topniških napadov, je v svojem nagovoru v nedeljo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pri tem je izpostavil, da intenzivni spopadi trenutno potekajo na vzhodu regije Doneck, medtem ko ukrajinske sile postopoma napredujejo v regiji Lugansk.

"Od začetka dneva je bilo na vzhodu države zabeleženih skoraj 400 ruskih topniških napadov. Zahvaljujem se vsem, ki so na položajih in pomagajo našim obrambnim silam," je v nedeljo dejal Zelenski.

Ruske sile so med drugim okrepile tudi obstreljevanje regije Herson. Predstavnik urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je v luči tega povedal, da reševalne službe iščejo morebitne žrtve v ruševinah ene od stanovanjskih stavb.

Do ruskega obstreljevanja prihaja v času, ko je Moskva ta mesec umaknila svoje sile iz južnega mesta Herson in nekatere od njih premestila na položaje v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk.

"Od začetka dneva je bilo na vzhodu države zabeleženih skoraj 400 ruskih topniških napadov. Zahvaljujem se vsem, ki so na položajih in pomagajo našim obrambnim silam."

Volodimir Zelenski

V nedeljo je medtem na območju nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine odjeknilo več močnih eksplozij. V odzivu je danes tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak za eksplozije okrivil Rusijo in dejal, da gre za taktiko, katere cilj je prekiniti oskrbo Ukrajincev z elektriko.

"Moskva poskuša zamrzniti fronto, ker na bojišču ne dosega ničesar. Obupno išče način, da bi dosegla tako imenovano operativno prekinitev na fronti," je povedal v oddaji Today za radio BBC 4. Pri tem je tudi opozoril, da z ukrajinske strani ne bo nobenega premora in da bodo še naprej nadaljevali protiofenzivo.

"Moskva poskuša zamrzniti fronto, ker na bojišču ne dosega ničesar. Obupno išče način, da bi dosegla tako imenovano operativno prekinitev na fronti."

Jurij Sak,
predstavnik ukrajinskega obrambnega ministra

V luči eksplozij bo skupina strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki se nahaja v nuklearki, danes ocenila stanje nuklearke.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, največja nuklearka v Evropi, je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.

Ws1E7r1fi-U

dTyKo2kWYTg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.