STA

22. 11. 2022  |  Svet

Strelski pokol / Napadalec na LGBTQ klub obtožen umorov in zločinov iz sovraštva

Šesti množični strelski pokol letos v ZDA. Pet ljudi je mrtvih, 17 ranjenih, osem poškodovanih.

Žalovanje za žrtvami na Twitterju

Žalovanje za žrtvami na Twitterju
© Twitter

Tožilci so proti 22-letnemu Andersonu Leeju Aldrichu v ponedeljek vložili obtožnico zaradi petih umorov in zločinov iz sovraštva, potem ko je v soboto zvečer v Colorado Springsu z orožjem napadel LGBTQ klub Q. Ubil je pet ljudi, 17 jih je ranil, več huje, osem pa se jih je v kaosu poškodovalo.

Še hujšo tragedijo sta preprečila dva obiskovalca kluba, ki sta napadalca hitro razorožila in pretepla, tako da je moral na zdravljenje v bolnišnico. Tam je ostal tudi v ponedeljek, ni pa znano, kakšne poškodbe je utrpel. Očitno še nekaj dni ne bo mogel pred sodišče, da se sooči z obtožnico.

Obtožnica je sicer uvodna in še ni uradna, najverjetneje jo bodo v naslednjih dneh še razširili. A praktično nobenega dvoma ni, da bo na koncu obsojen na dosmrtni zapor. Kolorado je smrtno kazen ukinil leta 2020.

Eden od moških, ki sta strelca obvladala, Richard Fierro je na Facebooku izjavil, da si je med posredovanjem poškodoval roke, kolena in gleženj. "V redu sem. Drugi niso," je dejal. Njegova hči se je med begom pred strelcem poškodovala, njen 22-letni zaročenec Raymond Green Vance pa je bil ubit.

Ubiti so bili še 35-letna Ashley Paugh - mati, ki je pomagala iskati domove za sirote -, 28-letni natakar v klubu Daniel Aston, 40-letna Kelly Loving in 38-letni natakar Derrick Rump. Poleg napadalca v bolnišnici še vedno ostaja 13 oseb.

Policisti okrožja El Paso, ki zajema Clorado Springs, se soočajo z vprašanji, zakaj Aldrichu niso odvzeli orožja in mu prepovedali nakup novega, potem ko je lani grozil materi in sosedom z bombo.

Predsednik ZDA Joe Biden je o napadu po telefonu govoril z guvernerjem Kolorada Jaredom Polisom in obljubil, da bo še naprej pritiskal na kongres, naj prepove polavtomatske puške. Aldrich je bil v soboto oborožen s polavtomatsko puško, kakršne so v ZDA zelo razširjene in lahko dostopne, in pištolo.

Množični strelski napadi v Koloradu niso nič novega. Leta 1999 je odmeval pokol na srednji šoli Columbine, leta 2012 je prišlo do množičnega pokola v kinodvorani v predmestju Denverja, lani pa v samopostrežni trgovini v Boulderju.

Napad v Coloradu Springsu je bil že šesti množični strelski pokol letos v ZDA. Najbolj je letos odmeval pokol 21 osnovnošolcev v teksaškem Uvaldeju, ki je celo privedel do nekaj sprememb zveznih zakonov o orožju.

eSdNDCrLP_w

VvISXrbkt3M

ZRNXPA93IX8

VUx5SLgOCfw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.