Monika Weiss

 |  Mladina 47  |  Družba

Res ni denarja za meritve svinca pri otrocih iz Mežiške doline?

Program monitoringa pri triletnikih se letos izteka. Kako naprej?

Mežiški rudnik v Žerjavu 1960

Mežiški rudnik v Žerjavu 1960
© Jože Gal, Večer

Z letošnjim letom se izteka veljavnost odloka, na podlagi katerega so se od leta 2007 pod taktirko okoljskega ministrstva v sodelovanju s koroškimi občinami in zdravstvenimi ustanovami izvajali ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Program je na območju, obremenjenem z večstoletno tradicijo rudarjenja, zajemal ukrepe pri okoljskem in zdravstvenem delu z namenom zniževanja vrednosti svinca, kadmija in cinka v tleh na saniranih območjih ter znižanja vrednosti svinca v krvi otrok pod vrednost 100 mikrogramov na liter v vsaj 95 odstotkih primerov.

Nedavno je koroški poslanec Jani Prednik (SD) s poslanskim vprašanjem od ministra za okolje zahteval pojasnilo, ali bo program ukrepanja podaljšan za dve leti. Odgovor, ki ga je pripravilo okoljsko ministrstvo, jasnih zagotovil ne daje niti glede nadaljevanja monitoringa svinca pri triletnikih. Po neuradnih podatkih nadaljnjemu financiranju iz proračuna niso naklonjeni na ministrstvu za zdravje, iz resorja ministra Danijela Bešiča Loredana pa do zaključka redakcije pojasnil nismo prejeli. Je res mogoče, da v državnem proračunu ni denarja za tak namen?

V okviru programa so na NIJZ Ravne na Koroškem vsako leto spremljali vsebnost svinca v krvi 24 do 48 mesecev starih otrok iz Zgornje Mežiške doline, izpeljali pa so tudi številne opozorilne akcije. Rezultate po 15 letih ocenjujejo kot dobre. Pred začetkom izvajanja programa so visoke vrednosti svinca, to je več kot 100 mikrogramov na liter, ugotavljali pri približno polovici otrok, po treh letih izvajanja približno pri petini, v zadnjih treh letih pa je ta delež najmanjši od začetka izvajanja preverjanja. Leta 2019 in 2020 so bile visoke vrednosti zaznane pri 4,6 oziroma štirih odstotkih otrok, v kovidnem letu 2021 pa pri 6,1 odstotka.

Ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) je referenčno vrednost za svinec v zadnjih letih nižal in jo leta 2021 določil pri 35 mikrogramih na liter, sočasno je Svetovna zdravstvena organizacija za ves svet določila vrednost, pri kateri je treba ukrepati, pri 50 mikrogramih na liter, navajajo na NIJZ.

»Pri vsem tem vemo, da za svinec ni varne količine in da vsak vnos v telo lahko škodi zdravju. V Zgornji Mežiški dolini je še vedno precej otrok z vrednostjo svinca v krvi več kot 50 mikrogramov na liter, pri katerih bi morali ukrepati,« pravijo na NIJZ in dodajajo, da so na to opozorili ministrstvi za okolje in za zdravje. »Monitoring bi morali ohraniti, prav tako spremljajoče aktivnosti – svetovanje, pregled pri specialistu in sledenje pri osebnem zdravniku. Tukaj govorimo o osnovni pravici otroka do zdravja, in ker otroci v tem okolju živijo, je to minimum, ki ga moramo ponuditi. Vsekakor je nujno narediti več za primarno preventivo, da do visokih vrednosti sploh ne pride.«

Na NIJZ navajajo, da je treba na leto za te naloge zagotoviti približno 70 tisoč evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.