STA

 |  Svet

Fauci / »Glede teorije, da je virus morda nastal v kitajskem laboratoriju, sem povsem odprt«

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je dejal, da ne zavrača teorije o tem, da je koronavirus oziroma covid-19 nastal v kitajskem laboratoriju niti drugih teorij, čeprav skupina uglednih virologov zagotavlja, da je virus preskočil z živali na človeka

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je v nedeljo dejal, da ne zavrača teorije o tem, da je koronavirus oziroma covid-19 nastal v kitajskem laboratoriju niti drugih teorij, čeprav skupina uglednih virologov zagotavlja, da je virus preskočil z živali na človeka.

Fauci je bil gost nekaj nedeljskih oddaj ameriških televizij, potem ko se je njegova poslovilna novinarska konferenca v torek v Beli hiši končala predčasno, med drugim prav zaradi vprašanj o izvoru koronavirusa.

"Glede teorije, da je virus morda nastal v kitajskem laboratoriju in ušel iz njega leta 2019, sem povsem odprt, čeprav ljudje trdijo, da to zavračam," je na televiziji NBC povedal Fauci.

Z novim koronavirusom se je doslej po podatkih univerze Johns Hopkins po svetu okužilo 641,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 6,6 milijona. Obstaja več teorij o njegovem izvoru. Ena od njih je, da so ga ustvarili Kitajci in jim je ušel iz nadzora.

Mediji, kot je Vanity Fair so poročali, da je imel Inštitut za virologijo v kitajskem Wuhanu v času izbruha pandemije neopredeljen izredni dogodek. Fauci je dejal, da teorija o naravnem nastanku virusa in preskoku z živali na človeka ni bila docela dokazana.

"Glede teorije, da je virus morda nastal v kitajskem laboratoriju in ušel iz njega leta 2019, sem povsem odprt, čeprav ljudje trdijo, da to zavračam." 

Anthony Fauci,
zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika

Na televiziji NBC in CBS je kritiziral kitajske oblasti, ki se obnašajo sumljivo tudi, ko ni nobenega razloga za prikrivanje dejstev. Fauci bi še vedno rad prišel do vseh informacij o tem, kaj se je konec leta 2019 dogajalo s prvimi okuženimi na Kitajskem.

"Njihov pristop je bil zelo, zelo oster in drakonski z zapiranji brez očitnega namena," je glede ukrepov kitajske vlade menil Fauci. Kitajska vlada je uvedla politiko ničelne tolerance do covida-19, zapira mesta ali dele mest ter ima zelo stroga pravila glede karanten.

Fauci je napovedal upokojitev s položaja direktorja Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA, ki ga je vodil od leta 1984. Njegova zadnja novinarska konferenca je bila kaotična.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je izgubila nadzor nad dopisniki Bele hiše, ko so novinarji iz zadnjih vrst začeli Faucija spraševati o izvoru covida-19, še preden jim je dala besedo. Novinarsko konferenco so nato predčasno zaključili.

l8Zi27AvEgE

viLZ8VBBWfI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.