STA

 |  Svet

Preklic polovice covidnih kazni

Najštevilčnejša avstralska zvezna država je bila primorana preklicati več kot 33.000 kazni, ki so bile izrečene zaradi kršitev covidnih ukrepov

Najštevilčnejša avstralska zvezna država je bila danes primorana preklicati več kot 33.000, tj. nekaj manj kot polovico vseh kazni, ki so bile izrečene zaradi kršitev covidnih ukrepov. Da so te kazni opredeljene preveč nejasno in so posledično nične, je odločilo vrhovno sodišče, poroča avstralska javna radiotelevizija ABC.

Agencija vlade Novega Južnega Walesa, zadolžena za pobiranje davkov, je sporočila, da bo kazni, katerih skupna vrednost naj bi dosegla več deset milijonov avstralskih dolarjev, preklicala zaradi "tehnične" kršitve. Ta ukrep sledi ugotovitvam vrhovnega sodišča o ničnosti dveh kazenskih položnic.

Vsi, ki so že plačali položnico, bodo upravičeni do povrnitve zneska. Kazni v času covidnih omejitev so bile izrečene številnim posameznikom zaradi različnih prekrškov v zvezi z zbiranjem več ljudi. Zneski posameznih kazni so se gibali med 1000 (1539 evrov) in 3000 (4618 evrov) avstralskih dolarjev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetnica Redfern Legal Centre, organizacije, ki je na sodišču vložila zahtevek za preklic kazni, je poudarila, da je ta sodba pomembnejša od samih kazni. "Gre za potrebo po ustreznem upoštevanju vladavine prava, tudi v času pandemije," je pred sodbo sporočila odvetnica Samantha Lee.

Organizacija je med postopkom poudarjala tudi, da je plačilo kazni bilo nesorazmerno naloženo ljudem, ki živijo v revnejših soseskah in regijah.

vux8Taz4420

ctM7s62Tf3c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.