STA

 |  Svet

NATO / »Putin želi zimo uporabiti kot orožje«

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je države zaveznice pozval k dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe Ukrajini

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze NATO
© NATO / Flickr

Nato bo še naprej podpiral Ukrajino, dokler bo to potrebno, je danes na začetku dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov članic Nata ponovil generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je obtožil, da želi zimo uporabiti kot orožje in zaveznice pozval k dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe Ukrajini.

Prvi mož Nata je ob začetku zasedanja v Bukarešti vnovič dejal, da zavezništvo ne bo odstopilo od podpore Ukrajini, poroča španska tiskovna agencija EFE. "Zavezniki zveze Nato in Nato niso stranka v konfliktu v Ukrajini. Vendar pa Ukrajini zagotavljamo podporo brez primere, saj je Ukrajina država, ki ima pravico do samoobrambe, pravico, ki je zapisana v Ustanovni listini ZN," je dejal.

Ob tem je Putina obtožil, da želi zimo uporabiti kot orožje proti Ukrajini. "Pripraviti se moramo na še večji pritok beguncev v preostalo Evropo," kar je posledica ruskega "namernega napada na kritične storitve, ogrevanje, svetlobo, vodo, plin", je opozoril, a hkrati ocenil, da ruskemu predsedniku kljub temu v vojni ne uspeva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripraviti se moramo na še večji pritok beguncev v preostalo Evropo, kar je posledica ruskega namernega napada na kritične storitve, ogrevanje, svetlobo, vodo, plin."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar zveze NATO

Stoltenberg je tudi napovedal, da se ob vedno višjih življenjskih stroških in hitro naraščajoči inflaciji obetajo težki časi, ne le za Ukrajino, temveč tudi za preostalo Evropo in številne druge države po svetu. "Vsi plačujemo ceno ruske vojne proti Ukrajini. Toda cena, ki jo mi plačujemo, je v denarju, Ukrajinci pa jo plačujejo v krvi," je opozoril.

Po besedah generalnega sekretarja Nata bi bila cena vojne še višja, če bi Putinu dovolili, da v njej zmaga. To bi po njegovi oceni pomenilo "presedan za druge samodržce", da za dosego svojih ciljev uporabijo silo, navaja EFE.

Prvi mož Nata je zaveznice pozval k dobavi dodatnih sistemov zračne obrambe Kijevu, rezervnih delov in streliva, kot tudi k dodatni pomoči pri obnovi ukrajinske uničene energetske infrastrukture, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V luči tega je že v petek izrazil odprtost do pobude, da Nemčija sisteme zračne obrambe patriot namesto Poljski nameni Ukrajini.

"Vsi plačujemo ceno ruske vojne proti Ukrajini. Toda cena, ki jo mi plačujemo, je v denarju, Ukrajinci pa jo plačujejo v krvi."

Jens Stoltenberg

Današnji razpravi zunanjih ministrov o vojni v Ukrajini bo v sredo sledila razprava o izzivih, ki jih zavezništvu predstavlja Kitajska, govorili pa bodo tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Na drugem dnevu zasedanja bosta prvič v celoti sodelovala zunanja ministra Finske in Švedske, ministri pa se bodo sestali tudi s kolegi iz BiH, Moldavije in Gruzije.

PENOWsu8MNo

0XCigcD9pYc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.