Za normalnost

V demokratičnih državah naj bi se pravice in dolžnosti spletale v ustavi in zakonih v pravičnost za vse. Pri nas se pa med seboj zapletajo odločitve zaradi pravnih hudobij različnih in znanih političnih nasprotnikov pravičnosti za vse. Take pravniške baladne plese so že napovedali nasprotniki odločitev večine kar na treh referendumih 27. novembra 2022. To ni pobalinska nagajivost na otroškem igrišču. To bi lahko primerjali z norostmi, ko vozniki na avtocestah z največjo hitrostjo vozijo v nasprotno smer, kar ima izjemno težke posledice za druge udeležence v prometu, ki spoštujejo pravila varne vožnje do cilja.

V prometu, pri volitvah in referendumih se vsi polnoletni državljani lahko odločamo po svoji presoji, vendar so pri tem zelo različne pravice, dolžnosti in posledice. V prometu je zelo natančno določeno, katere veljavne dokumente mora imeti pri sebi vsak voznik motornega vozila, kdo ima prednost v križiščih, prednost pešcev na prehodih, omejitve hitrosti… Za vse prekrške so določene denarne kazni, celo odvzem vozniškega dovoljenja. Vse to preverja policija, ob prekrških tudi določajo kazni in druge ukrepe, za hujše nesreče pa določajo kazni sodišča.

Volitve kandidatov za vse stopnje oblasti ter na referendumih so pri nas tudi svojevrstne balade z izvirnimi plesi. To se je pokazalo že pred napovedanimi referendumi, še posebno pa po zaključenih treh referendumih dne 27. 11. 2022, na katerih je večina volivcev obkrožila za tri nove zakone, ki so jih sprejeli z večino v državnem zboru. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija so volivci potrdili z 62, 75 %, Zakon o dolgotrajni oskrbi so volivci potrdili z 62, 18 %, Zakon o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije so volivci potrdili s 56, 60 %. Ljudje so pokazali, kakšno državo želijo, vendar naj bi bile spremembe uveljavljene šele koncem januarja 2023. Ob tem so nasprotniki potrjenih referendumov že napovedali še postopke na ustavnem sodišču. Do kdaj bomo take procese še dopuščali? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.