STA

 |  Svet

Ursula von der Leyen / »Države morajo izbrati, ali so na strani demokracije«

Države Zahodnega Balkana morajo izbrati, ali so na strani demokracije, ki jo predstavlja EU, je opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

u

Proces približevanja k EU je odvisen od tega, kaj so pripravljene storiti države kandidatke, je ob prihodu na zasedanje v albanski prestolnici povedala Ursula von der Leyen.
© CC-BY-4.0: © European Union 2022 / EU / Evropski parlament

Države Zahodnega Balkana morajo izbrati, ali so na strani demokracije, ki jo predstavlja EU, je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan v Tirani povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je medtem napovedala, da bo Kosovo še letos vložilo prošnjo za članstvo v EU.

Proces približevanja k EU je odvisen od tega, kaj so pripravljene storiti države kandidatke, je ob prihodu na zasedanje v albanski prestolnici povedala von der Leyen.

Poudarila je, da skušata Rusija in Kitajska okrepiti svoj vpliv v državah regije, vendar pa je EU njihov najtesnejši partner.

"Morajo se odločiti, ali so na strani demokracije, to je EU, pa tudi naši prijatelji in partnerji, ali pa želijo drugo pot. Pri vseh članicah vidim, da je cilj, da postanejo članice EU. To tudi podpiramo," je povedala.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem glede pozivov, da naj uskladi svojo zunanjo politiko s politiko EU in uvede sankcije proti Rusiji, dejal, da je Srbija neodvisna država in da ve, kakšne so njene obveznosti do EU.

Poudaril je, da Srbija ostaja zvesta evropski poti in pogovorom z EU, vendar pa mora zaščititi svoje interese.

"Morajo se odločiti, ali so na strani demokracije, to je EU, pa tudi naši prijatelji in partnerji, ali pa želijo drugo pot. Pri vseh članicah vidim, da je cilj, da postanejo članice EU. To tudi podpiramo."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je medtem ob prihodu na zasedanje v Tirani dejala, da Kosovo upošteva vse sankcije EU.

Poudarila je pomen tega, da EU preide od besed k dejanjem, in izrazila upanje, da bodo voditelji EU na vrhu v Bruslju prihodnji teden podprli vizumsko liberalizacijo za Kosovo. To bo jasen signal Zahodnemu Balkanu, da je pomembno, ali posamezna država podpira vrednote EU ali ne.

"Pred vsemi voditelji EU bom napovedala, da bo Kosovo do konca leta vložilo prošnjo za članstvo v EU. Upam, da bomo dobili podporo vseh članic."

"Pred vsemi voditelji EU bom napovedala, da bo Kosovo do konca leta vložilo prošnjo za članstvo v EU. Upam, da bomo dobili podporo vseh članic," je še povedala kosovska predsednica.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je ob prihodu na zasedanje poudaril, da bo prihodnost varnejša in boljša, če bodo države Zahodnega Balkana v EU.

DGLb_RJnttg

EKcnYDk5Y4g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.