STA

 |  Politika

Kdaj bo ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Poslanska skupina SD želi jasno časovnico ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Del politike se že leta (neuspešno) trudi odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To je bil tudi eden od razlogov za harakiri Šarčeve vlade.

Del politike se že leta (neuspešno) trudi odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To je bil tudi eden od razlogov za harakiri Šarčeve vlade.
© Borut Krajnc

Poslanska skupina SD je na ministrstvo za zdravje naslovila pobudo, da začne aktivno pristopati k oblikovanju zakona, ki bo ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ministrstvo tudi pozivajo, da strankam koalicije posreduje jasno časovnico, kako in na kakšen način bo oblikovalo ter usklajevalo predlog zakona in kdaj bo ta vložen v DZ.

"Vsi se zavedamo, da zakonskega predloga, ki bo uzakonil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ni moč kvalitetno pripraviti v kratkem času. Za dober zakonski predlog, ki bo resnično sledil zastavljenim ciljem (ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema) in bo v praksi dejansko tudi izvedljiv, je potrebna široka javna razprava, aktivno sodelovanje z vsemi vpletenimi deležniki ter jasna časovnica, kako se bo zakonski predlog pripravljal in sprejemal v DZ," so zapisali v pobudi.

"Vsi se zavedamo, da zakonskega predloga, ki bo uzakonil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ni moč kvalitetno pripraviti v kratkem času. Za dober zakonski predlog, ki bo resnično sledil zastavljenim ciljem (ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema) in bo v praksi dejansko tudi izvedljiv, je potrebna široka javna razprava, aktivno sodelovanje z vsemi vpletenimi deležniki ter jasna časovnica, kako se bo zakonski predlog pripravljal in sprejemal v DZ."

Poslanska skupina SD

Po njihovi oceni so lahko osnutki prejšnjih poizkusov oblikovanja zakona "odlična podlaga ter okvir za pripravo predloga, ki bo na koncu sprejet v DZ in bo to anomalijo, ki jo poznamo, sedaj tudi dokončno ukinil". Med drugim so izpostavili, da so se ukinitvi dopolnilnega zavarovanja nazadnje približali v času vlade Marjana Šarca. Predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je v DZ takrat vložila Levica, takratna koalicija pa je predlog precej preoblikovala, a ni prestal glasovanja v DZ.

V SD so spomnili tudi na zavezo iz koalicijske pogodbe, da bodo do konca leta 2024 pripravili celovito prenovo financiranja zdravstvenega sistema, ki bo vsebovala tudi ukinitev nepravičnega in neučinkovitega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Preučili bodo tudi možnost uvedbe proračunske varovalke, so zapisali v program dela koalicije.

"Sredstva iz dopolnilnega zavarovanja tvorijo pomemben del financiranja delovanja javnega zdravstvenega sistema."

Danijel Bešič Loredan,
minister za zdravje RS

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zdravstveno reformo sicer napoveduje v letu 2024, del te pa naj bi bila tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A še pred tem morajo najti način, kako zagotoviti 600 milijonov evrov. "Sredstva iz dopolnilnega zavarovanja tvorijo pomemben del financiranja delovanja javnega zdravstvenega sistema," je opomnil v nedavnem intervjuju za STA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.