STA

 |  Svet

ZDA prodajajo orožje Poljski, članici zveze NATO, ki meji na Ukrajino

Prodaja tankov, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja je ocenjena na 3,75 milijarde ameriških dolarjev

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek odobrila prodajo tankov vrste abrams, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja v vrednosti 3,75 milijarde Poljski.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek odobrila prodajo tankov vrste abrams, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja v vrednosti 3,75 milijarde Poljski.
© Gage Skidmore / Flickr

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek odobrila prodajo tankov vrste abrams, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja v vrednosti 3,75 milijarde Poljski, zaveznici v Natu, ki meji na Ukrajino.

State Department je sporočil, da je Poljski odobril nakup 116 bojnih tankov M1A1 abrams in druge opreme, vključno z več deset tisoč naboji različnega streliva v skupni vrednosti približno 3,75 milijarde dolarjev.

Hkrati je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da je odobrilo tudi prodajo helikopterjev chinook pogodbeni zaveznici Južni Koreji v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Ministrstvo je navedlo, da sta obe prodaji v skladu z interesi nacionalne varnosti ZDA in ne bosta spremenili osnovnega vojaškega ravnovesja v obeh regijah, ki se soočata z grožnjami Rusije in Severne Koreje.

Nakup tankov abrams s strani Poljske bo podprl zunanjepolitične cilje in cilje nacionalne varnosti ZDA z izboljšanjem varnosti zaveznice Nata, ki je gonilna sila politične stabilnosti in gospodarskega napredka v Evropi, je sporočil State Department.

Prodaja helikopterjev chinook pa bo izboljšala zmogljivosti Južne Koreje za spopad s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami. Helikopterji bodo omogočili izvajanje misij v podporo različnim dejavnostim, kot so zdravstvene evakuacije, iskanje in reševanje, pomoč ob naravnih nesrečah in padalske operacije.

CDUHXwEBMFQ

1gzJN88oyjw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.