Brezčutno

Spoštovani, dne 3. 1. 2023 je bila Zdravniška zbornica Slovenije seznanjena s prispevkom g. Janka Lorencija »Brezčutno«, ki je bil objavljen na strani 17 revije Mladina. V Zdravniški zbornici Slovenije se ne opredeljujemo do zaključkov avtorja Janka Lorencija. Opozarjamo na vsebinske netočnosti v delu zapisa: »Aristokracija očitno hoče, da je zdravnikov (pre)malo in so tako dragocenejši. Drugače si je težko razložiti, zakaj je vpis na medicinsko fakulteto tako omejen, zakaj so postopki za uvoz zdravnikov tako dolgi, zakaj toliko motoviljenja s čakalnimi dobami, zakaj je sistem tako slabo digitaliziran. Na vse to imajo odločilen vpliv zdravniki oziroma zbornica in Fides.« Na nič od naštetega ne vplivajo zdravniške organizacije. Soglasja k razpisu za vpis na fakultete daje vlada. Vlogo za priznanje poklicne kvalifikacije (ki je pogoj za zaposlovanje tujih zdravnikov) obravnava ministrstvo za zdravje. Vodenje čakalnih dob ter digitalizacija sta v izključni pristojnosti javnih zavodov, ministrstva za zdravje ter zavarovalnic.

Zdravniška zbornica Slovenije že leta opozarja na ključne težave zdravstvenega sistema, tudi tiste, ki jih izpostavlja avtor. Medtem se stopnjuje manko zdravnikov, ki jih po podatkih Evropske komisije v Sloveniji manjka več kot tisoč ali vsaj ena šestina, da bi dosegli evropsko povprečje 4 zdravnikov na tisoč prebivalcev (trenutno v Sloveniji 3,3). Pri tem zagovarjamo pravilo, da je ob pritoku mladih in tujih zdravnikov smiselno vzpostaviti delovne pogoje, ki bodo v javni zdravstveni mreži v Sloveniji zadržali tako dobrodošle nove sodelavce kot izkušene kolege. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.