STA

 |  Politika

Predsednik Evropskega sveta / »Osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini«

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je podprl pošiljanje tankov Ukrajini

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel
© Wikimedia Commons

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v današnji razpravi s poslanci Evropskega parlamenta podprl pošiljanje tankov Ukrajini. Ob tem je napovedal, da bodo voditelji držav članic EU na februarskem vrhu govorili o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, pri čemer se bodo osredotočili na državne pomoči, solidarnost in financiranje.

"Ukrajinci se upirajo in se bodo še naprej upirali, EU pa jih bo še naprej podpirala, dokler bo treba," je v parlamentu v Strasbourgu povedal Michel. "Nujno potrebujejo več opreme, osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini," je dejal v razpravi o sklepih decembrskega vrha EU, na katerem so voditelji članic govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

Ena od tem decembrskega vrha so bili odnosi med EU in ZDA, spričo ameriške zakonodaje, ki pri zelenem prehodu daje prednost domačim podjetjem. Evropsko komisijo so voditelji pozvali k pripravi predlogov za okrepitev globalne konkurenčnosti EU.

To bo poleg migracij tudi ena od dveh glavnih tem izrednega zasedanja 9. in 10. februarja. Michel pričakuje, da bodo voditelji glede konkurenčnosti podali usmeritve o štirih točkah.

"Ukrajinci se upirajo in se bodo še naprej upirali, EU pa jih bo še naprej podpirala, dokler bo treba. Nujno potrebujejo več opreme, osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini."

Charles Michel,
predsednik Evropskega sveta

Ena od teh je okvir državni pomoči. "Od komisije pričakujem operativne predloge, ki bodo prinesli koristi od spremenjenega okvirja državnih pomoči, pri čemer bo zagotovljena celovitost notranjega trga," je poudaril.

Druga točka obsega mobilizacijo obstoječih sredstev na ravni EU, na primer iz proračuna, pa tudi iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Poudaril je še pomen solidarnosti, ki je tretja točka.

Obenem je podprl idejo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za oblikovanje evropskega sklada za suverenost.

Oblikovanje sklada za financiranje čistih tehnologij predvideva tudi t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, ki ga je von der Leyen danes predstavila evropskim poslancem. Ta sklad skupaj s poenostavitvijo pravil za državne pomoči sestavlja enega od stebrov načrta.

Preostali trije so še zakonodajni okvir za čisto tehnologijo, v katerem bo EU določila cilje na tem področju do leta 2030, okrepitev veščin ter trgovinski odnosi s partnerskimi državami.

"Čas je ključnega pomena. Računam, da boste podprli to ambiciozno agendo," je v nagovoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta dejala predsednica komisije.

Evropski poslanci so pozdravili načrte Evropske komisije, pri čemer pa so opozorili tudi na pomen ukrepov za zaščito državljanov. "Poenostavitev in financiranje prehoda na zeleno gospodarstvo bosta ključna. Naredimo to skupaj," se je zavzel Siegrfired Muresan iz največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Pomen enotnosti in odločnosti je v razpravi poudaril tudi Philippe Lamberts iz vrst Zelenih.

Vodja politične skupine liberalcev (Renew) Stephane Sejourne je dejal, da je predstavljeni načrt "dobra rešitev". Zavzel se je, da bi bili predlogi sprejeti še pred poletjem.

V političnih skupinah socialistov in demokratov (S&D) ter Levice pa so medtem izpostavili pomen zaščite ranljivih skupin prebivalcev. Marc Angel (S&D) je Evropski svet pozval, naj ne zanemari ukrepov za pomoč gospodinjstvom. Chris Macmanus iz Levice pa se je zavzel za solidarnost z najbolj ranljivimi državljani.

Evropski poslanec skrajno desne skupine Identiteta in demokracija (ID) Marco Zanni je voditelje EU pozval, naj na februarskem vrhu zavzamejo drugačen pristop do migracij, ki bo osredotočen na zmanjšanje števila migrantov.

Beata Szydlo iz skrajno desne skupine Evropski konservativci in reformisti (ECR) pa se je zavzela za dobave orožja Ukrajini.

dG1xP6W2h7c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.