STA

 |  Politika

»Vrednote antifašizma še danes oblikujejo skupno evropsko pot«

Evroposlanec Matjaž Nemec je v Evropskem parlamentu priredil okroglo mizo o vrednotah antifašizma 

ss

Udeleženci srečanja okrogle mize o vrednotah antifašizma v EU
© EP / EU

Evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v torek v Evropskem parlamentu v Strasbourgu priredil okroglo mizo o vrednotah antifašizma v Evropski uniji. Kot je med drugim poudaril, te vrednote še danes oblikujejo skupno evropsko pot. Na razpravi so sodelovali predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) Marijan Križman, slovenska zgodovinarka dr. Nevenka Troha in član italijanskega antifašističnega združenja ANPI Filippo Giuffrida Repaci. Dogodek je z naborom slovenskih domoljubnih pesmi obogatila ženska vokalna skupina Zimzelen iz Nove Gorice. Omizja so se udeležili številni člani in članice ZZB NOB, med poslušalstvom pa so bili tudi slovenski, italijanski in hrvaški evropski poslanci Ljudmila Novak, Milan Brglez, Alessandra Moretti in Tonino Picula, slovenski veleposlanik pri Stalnem predstavništvu pri Svetu Evrope Andrej Slapničar ter visoki predstavnik Slovenije pri Svetu Evrope Matjaž Gruden.

"Zlasti italijanska politika, deloma pa tudi slovenska, s sprevrženo interpretacijo zgodovinskih dejstev, npr., da je bilo v fojbah ubitih več deset tisoč Italijanov, še vedno ne gradi dobrih odnosov med državama in njunimi državljani."

dr. Nevenka Troha,
zgodovinarka

Nemec je poudaril, da je okrogla miza o vrednotah antifašizma v EU rezultat premisleka, kako širši javnosti v evropskih institucijah predstaviti skupno evropsko dediščino, del katere so tudi vrednote antifašizma. Po njegovih besedah te vrednote oblikujejo skupno evropsko pot še danes.

Po mnenju evropskega poslanca je prav, da dogodki polpretekle zgodovine ne gredo v pozabo. "Ta čas so na evropskih tleh zaznamovale z vojne in teror fašizma in nacizma, ki pa jima ni uspelo spremeniti sveta zaradi odločnega upora, ki se je na slovenskih tleh izrazil skozi narodnoosvobodilni boj in antifašizem," je poudaril Nemec.

"Ta čas so na evropskih tleh zaznamovale z vojne in teror fašizma in nacizma, ki pa jima ni uspelo spremeniti sveta zaradi odločnega upora, ki se je na slovenskih tleh izrazil skozi narodnoosvobodilni boj in antifašizem."

Matjaž Nemec,
evropski poslanec (S&D/SD)

Predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman je v razpravi izpostavil pomen slovenskega narodnoosvobodilnega boja za čas druge svetovne vojne ter okrcal del politike, ki poizkuša narodov upor zoper okupatorja razvrednotiti. Po besedah Križmana je bila Osvobodilna fronta (OF) nadstrankarska organizacija, ki je imela med drugo svetovno vojno podporo večine Slovenk in Slovencev. "Ta boj nam je prinesel samozavest in nas oblikoval kot narod, z državnostjo v lastni republiki. Pod vodstvom OF so Slovenci drugo svetovno vojno končali kot del zmagovitega protinacističnega zavezništva Združenih narodov, z mednarodno priznano partizansko vojsko," je bil jasen. "Ne nazadnje gre za slovenski etični kodeks. Bo v njem kot vrednota zapisan upor ali kolaboracija, boj za svobodo ali sodelovanje z okupatorjem? Pogum ali strahopetnost? Suverena drža ali hlapčevstvo?" je bil nadalje poveden predsednik ZZB NOB. Opozoril je še na izzive današnjega časa - revščino, begunsko vprašanje, diskriminacije, oživljanje neofašizma, rasizma ter ksenofobije - sprejeta načela sodobnega sveta za boj zoper naštetim pojavom pa so po besedah Križmana "plen in ujetnik v spopadu geostrateških interesov velikih držav in teženj globalnih korporacij, da v interesu velekapitala prevzemajo upravljanje sveta."

"Ne nazadnje gre za slovenski etični kodeks. Bo v njem kot vrednota zapisan upor ali kolaboracija, boj za svobodo ali sodelovanje z okupatorjem? Pogum ali strahopetnost? Suverena drža ali hlapčevstvo?"

Marijan Križman,
predsednik ZZB NOB Slovenije

Slovenska zgodovinarka dr. Nevenka Troha je v razpravi predstavila ključne vsebine Poročila slovensko-italijanske komisije, katere članica je bila. "Julija 2000 je Komisija sprejela končno besedilo Poročila in ga izročila obema zunanjima ministroma. Poročilo je bilo sprva tajno, aprila 2001 pa je bilo hkrati objavljeno v tržaških Il Piccolu in Primorskem dnevniku. Člani komisije smo upali, da bo naše Poročilo majhen korak k medsebojnemu razumevanju travmatičnega obdobja v odnosih med Slovenci in Italijani. Žal smo se zmotili, saj zlasti italijanska politika, deloma pa tudi slovenska, s sprevrženo interpretacijo zgodovinskih dejstev, npr., da je bilo v fojbah ubitih več deset tisoč Italijanov, še vedno ne gradi dobrih odnosov med državama in njunimi državljani," je bila kritična dr. Troha.

ss

Evropski parlament, Strasbourg
© EP / EU

Član italijanske antifašistične organizacije Repaci pa je med drugim izpostavil napore italijanske antifašistične organizacije ANPI, da se v okviru konference o prihodnosti Evrope v ustanovnih pravilih EU jasno navedejo njene protifašistične, protinacistične in protirasistične korenine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.