STA

 |  Svet

»Popolna rusofobija« / Rusija izgnala estonskega veleposlanika

Rusko zunanje ministrstvo je izgnalo estonskega veleposlanika Margusa Laidra in znižalo raven diplomatskih odnosov med državama

Sergej Lavrov, ruski zunanji minister

Sergej Lavrov, ruski zunanji minister
© © ITAR TASS / Mitya Aleshkovsky

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je izgnalo estonskega veleposlanika Margusa Laidra in znižalo raven diplomatskih odnosov med državama. Estonijo je obtožilo rusofobije, veleposlanik pa bo moral državo zapustiti 7. februarja. V odzivu je Estonija sporočila, da bo kot povračilni ukrep na isti dan Estonijo zapustil ruski veleposlanik.

"Odgovornost za razvoj takšnih razmer med Rusijo in Estonijo je v celoti na estonski strani. Še naprej se bomo odzivali na sovražne poteze estonskih oblasti," je sporočilo rusko ministrstvo.

Ob tem je opozorilo, da je Tallinn rusofobijo in gojenje sovražnosti do Moskve povzdignil na raven državne politike in dodalo, da je bil estonski veleposlanik o odločitvi ministrstva že obveščen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odgovornost za razvoj takšnih razmer med Rusijo in Estonijo je v celoti na estonski strani. Še naprej se bomo odzivali na sovražne poteze estonskih oblasti."

Rusko zunanje ministrstvo

Kmalu za tem pa se je na izgon veleposlanika odzvalo estonsko zunanje ministrstvo, ki je na Twitterju zapisalo, da se bodo ravnali v skladu z načelom paritete v odnosih z Rusijo. To pomeni, da bo ruski veleposlanik Vladimir Lipajev Estonijo zapustil istega dne kot Laidra Rusijo, in sicer 7. februarja, so dodali.

To je prvič, da je Rusija izgnala veleposlanika članice Evropske unije, odkar je 24. februarja pričela z invazijo na Ukrajino. Do izgona prihaja po tem, ko se je Estonija 11. januarja odločila, da bo do konca meseca drastično zmanjšala število osebja na ruskem veleposlaništvu v Talinu.

Za zmanjšanje osebja so se estonske oblasti odločile, da bi dosegle "enakopravnost diplomatskega osebja obeh držav". S tem si prizadevajo, da bi bilo število delovnih mest na ruskem veleposlaništvu v Talinu in na estonskem predstavništvu v Moskvi enako.

tFPWfdqzBR8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.