STA

 |  Svet

Erdogan / »Zaradi sežiga Korana naj Švedska ne računa na podporo Turčije za vstop v Nato«

Turški predsednik Erdogan ne bo podprl vstopa Švedske v Nato, ker je skrajno desni politik Paludan, znan po svojih protiislamskih stališčih, zažgal islamsko sveto knjigo Koran

Švedska naj ne računa na podporo Turčije pri vstopu v zvezo Nato, je dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, potem ko je minulo soboto pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu potekal protest pod vodstvom desničarskega skrajneža Rasmusa Paludana, na katerem je ta sežgal islamsko sveto knjigo Koran, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Švedska naj od nas ne pričakuje podpore za Nato," je v svojem prvem uradnem odzivu na dejanje švedsko-danskega politika Paludana, znanega po protiislamskih stališčih, dejal Erdogan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rq1_ldl5pLI

"Če ne spoštujete Turčije ali verskih prepričanj muslimanov, potem od nas ne morete dobiti podpore glede Nata," je dodal turški predsednik v odzivu na sobotni protest v švedski prestolnici, ki so ga švedske oblasti kljub nasprotovanju Ankare odobrile. Dejanje sežiga je ob tem označil za sramoto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Če ne spoštujete Turčije ali verskih prepričanj muslimanov, potem od nas ne morete dobiti podpore glede Nata."

Recep Tayyip Erdogan,
turški predsednik

Švedski politiki so sicer obsodili dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branili široko opredelitev svobode govora v svoji državi. "Svoboda izražanja je temeljni del demokracije," je na Twitterju zapisal švedski premier Ulf Kristersson.

"Toda kar je zakonito, ni nujno primerno. Sežiganje knjig, ki so za mnoge svete, je zelo nespoštljivo dejanje," je še dejal premier, medtem ko je Erdogan ocenil, da gre za zločin iz sovraštva, ki ga ni mogoče braniti s svobodo govora, navaja dpa.

Po ruskem napadu na Ukrajino je Švedska skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti maja lani zaprosila za članstvo v Natu. Doslej je njuna pristopna protokola ratificiralo 28 od skupno 30 članic zveze, končno soglasje morata dati le še madžarski in turški parlament.

Vendar pa Turčija ratifikacijo pogojuje z več zahtevami, med drugim z izročitvijo več oseb, ki jih Ankara obravnava kot teroriste. Pri tem gre v prvi vrsti za domnevne borce v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) in privržence islamskega klerika Fethullaha Gülena.

"Toda kar je zakonito, ni nujno primerno. Sežiganje knjig, ki so za mnoge svete, je zelo nespoštljivo dejanje."

Recep Tayyip Erdogan,
turški predsednik

Ankara je minuli petek zaradi protesta že drugič v dveh tednih na pogovor poklicala švedskega veleposlanika. Pred tem ga je poklicala v odziv na videoposnetek kurdskih aktivistov v Stockholmu, ki prikazuje lutko Erdogana, obešeno za noge. Obenem so turškega predsednika na Twitterju primerjali z italijanskim fašističnim diktatorjem Benitom Mussolinijem.

Protiislamska dejanja Paludana, ki je bil v preteklosti sicer že obsojen zaradi rasizma, so lani sprožila nemire po vsej Švedski. Na enem od zborovanj svoje skrajno desne stranke Trda linija je namreč že nameraval zažgati Koran.

0TyXrbL3u4A

g0iSwiQEzr8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.