STA

 |  Svet

Zelenski / »To je zgodovinski dosežek«

Ukrajinski predsednik poudarja, da večjo obrambno podporo kot bodo ukrajinski vojaki na fronti prejeli od sveta, hitreje se bo končala ruska agresija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo kmalu za tem, ko so Nemčija in ZDA Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, zahodne države zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PzX-nTEP3o4

"Razširiti moramo sodelovanje na področju artilerije in začeti z dobavo raket dolgega dosega," je poudaril Zelenski in hkrati pozval tudi k dobavi bojnih letal. "To so sanje in to je naša naloga," je nadaljeval.

"Hvaležen sem našim zaveznikom za njihovo pripravljenost, da nam zagotovijo sodobne in zelo potrebne tanke. Način, kako vsi skupaj sodelujemo pri krepitvi svobode, obrambi Ukrajine in Evrope, je zgodovinski dosežek."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Ob tem se je zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za napovedano pošiljko bojnih tankov leopard in abrams. "Hvaležen sem našim zaveznikom za njihovo pripravljenost, da nam zagotovijo sodobne in zelo potrebne tanke. Način, kako vsi skupaj sodelujemo pri krepitvi svobode, obrambi Ukrajine in Evrope, je zgodovinski dosežek," je dejal.

Ob tem je Zahod pozval, naj tanke pošlje hitro in v zadostnih količinah. "Hitrost in količina sta zdaj ključnega pomena. Večjo obrambno podporo kot bodo naši junaki na fronti prejeli od sveta, hitreje se bo končala ruska agresija," je še dodal.

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija je bila do tega zadržana, v sredo pa je po večmesečnem oklevanju vendarle popustila.

"Hitrost in količina sta zdaj ključnega pomena. Večjo obrambno podporo kot bodo naši junaki na fronti prejeli od sveta, hitreje se bo končala ruska agresija."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Zavezala se je, da bo Ukrajini dostavila 14 leopardov. Dobavo leopardov pa so napovedale še Poljska, Finska, Španija in Norveška. Tudi ZDA so v sredo napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in pri tem poudarile, da gre pri njihovi dobavi za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji.

ZWkB09A5GjQ

PaPoCwaCxZg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.