STA

 |  Svet

Desetletna zaporna kazen zaradi plesa

Mladi par v Iranu naj bi bil zaradi plesa obsojen spodbujanja korupcije, prostitucije in oviranja nacionalne varnosti

Mlad par je bil v Iranu obsojen na deset let zapora, potem ko je po spletu zaokrožil videoposnetek njunega plesa pred stolpom Azadi, eno glavnih znamenitosti v Teheranu, je včeraj sporočila agencija za človekove pravice Hrana s sedežem v ZDA. Plesni par naj bi bil obsojen spodbujanja korupcije, prostitucije in oviranja nacionalne varnosti.

21-letno Astiazh Haqiqi in njenega 22-letnega zaročenca Amirja Mohamada Ahmadija so aretirali v začetku novembra, kmalu po tistem, ko sta objavila videoposnetek svojega plesa pred stolpom Azadi. Haqiqi med plesom ni nosila naglavne rute hidžab. Ženskam v Iranu pa prav tako ni dovoljeno plesati v javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakonca, ki sta sicer priljubljena blogerja na Instagramu, sta bila obsojena zaradi "spodbujanja korupcije in javne prostitucije ter zbiranja z namenom oviranja nacionalne varnosti", je sporočila agencija Hrana.

Sodišče je par obsodilo na deset let in šest mesecev zapora ter jima izreklo dvoletno prepoved uporabe interneta in zapustitve države. Haqiqi je po navedbah agencije za človekove pravice zdaj že v zloglasnem ženskem zaporu.

Do obsodbe plesnega para prihaja v času, ko Iran pretresajo množični protivladni protesti. Ti so izbruhnili, potem ko je septembra v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Agencija Hrana poroča, da je od začetka protestov umrlo najmanj 527 ljudi. Skupno naj bi bilo aretiranih skoraj 20.000 ljudi, več kot sto je bilo obsojenih na smrt, štiri osebe pa so oblasti že usmrtile.

d8IB-oW3rm4

zaOfmyae-sQ

TpO1SAoXeWU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.