Pismo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu

Spoštovani dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS!

Na vas smo se tokrat iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) žal primorani obrniti z odprtim pismom, čeprav bi se o problematiki zaposlenih v zdravstveni negi, kamor spadamo medicinske sestre, babice, zdravstveni tehniki, bolničarji in negovalci, raje sestali in pogovorili neposredno z vami, brez nepotrebnega obremenjevanja javnosti z našo problematiko in tako, kot se sicer srečujete in pogovarjate s posameznimi poklicnimi skupinami v okviru zdravstva oziroma celotnega javnega sektorja.

Na poziv za sklic nujnega sestanka, ki smo vam ga poslali 13. januarja letos, še do danes (začetka  februarja) nismo prejeli nikakršnega odziva ali odgovora od vas ali iz vašega kabineta. Takšen (ne)odnos nas navaja na sklepanje, da si očitno ne zaslužimo zadostne pozornosti z vaše strani. Kako naj sicer drugače razumemo ignorantski odnos do nas kot največje poklicne skupine v zdravstvu. Do vseh zaposlenih, ki v največji meri skrbijo za zdravje in življenje prebivalcev Slovenije, vsak dan v letu in vseh 24 ur na dan.

Verjetno vam niso nepoznani podatki, da se v bolnišnicah zapirajo oddelki, odpadajo operacije in drugi posegi, domovi za starejše pa ne sprejemajo novih stanovalcev. Do tega prihaja kljub temu, da imajo tam proste postelje in dolge čakalne dobe za sprejem. A vse to se ne dogaja zaradi pomanjkanja zdravnikov, čemur zadnje čase posvečate nemalo pozornosti in s čimer se v SDZNS lahko zgolj strinjamo. Vendar - omenjene postelje in neizvedeni programi samevajo zaradi pomanjkanja medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev ter ostalega kadra v zdravstvu.

Na tem mestu ne bomo ponavljali naših zahtev, saj jih nedvomno že zelo dobro poznate. Prav tako pa ne moremo sprejeti odgovora, da se bomo za naše zahteve pogajali v okviru pogajanj za t. i. zdravstveni steber. Tak odgovor smo namreč dobili od ministra za zdravje oziroma iz njegovega kabineta, kamor smo – istega dne kot vam – prav tako poslali poziv za nujni sestanek.

Zaposleni v zdravstveni negi, ki jim je bilo novembra 2021 zagotovljeno, da se bodo novonastala plačna nesorazmerja reševala v okviru pogajanj za vse zaposlene v zdravstvu, v celotnem minulem letu niso dobili ničesar. Zato jasno sporočamo: ne moremo in ne bomo čakali na nova pogajanja, saj so bile ustvarjene nove anomalije, ki ste jih tako želeli rešiti. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pričakujemo takojšnje rešitve. Verjamemo, da se kljub vsemu vseeno zavedate, da brez medicinskih sester ne more biti uspešne zdravstvene reforme. Skladno z vsem navedenim smo bili na nedavni seji Republiškega odbora SDZNS primorani sprejeti sklep o organizaciji protestnega shoda 22. februarja letos. Shod predstavlja zgolj začetek sindikalnih aktivnosti, ki jih bomo po potrebi stopnjevali. Veljalo naj bi, da je vse slabo tudi za nekaj dobro. To drži tudi v našem primeru - v kratkem času od napovedi protestnega shoda smo na sindikat prejeli kopico sporočil odločenosti in pozitivnih odzivov zaposlenih v zdravstveni negi, da poti nazaj več ni, če se pred tem ne usedemo za skupno mizo in najdemo sprejemljive rešitve.

Da, tudi medicinske sestre v Sloveniji smo se zbudile!

Spoštovani dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS, vljudno vas vabimo, da s svojo ekipo pridete na shod, pred medicinske sestre, da bi neposredno iz njihovih ust slišali vse o njihovih plačah, delovnih pogojih, nasilju uporabnikov, o tisto malo prostih dnevih, preobremenjenosti, družinskem življenju, ki ga skoraj ni … Vsemu navedenemu navkljub pa jasno izpostavljamo, da protestiranje in stopnjevanje aktivnosti ni naša želja, zato še vedno upamo in si želimo, da bi se še pred napovedanim protestnim shodom srečali na medsebojnem sestanku, na katerem bi spregovorili o težavah in izzivih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo in soočamo, ter skušali najti za vse sprejemljive rešitve.

Veseli bomo vašega odziva oziroma povabila na sestanek.

S spoštovanjem!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.