STA

 |  Politika

ZDA / »Če Rusiji uspe, je s tem konec«

Ameriški predsednik Joe Biden prepričuje zaveznike o pomoči Ukrajini, saj ruski predsednik Vladimir Putin ne kaže nobenih znakov, da bi se umaknil

Ameriški predsednik Joe Biden pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino danes odhaja na dvodnevni obisk na Poljsko, kjer bo izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini in enotnosti zavezništva v boju za demokracijo. Na Poljskem se bo Biden sestal s predsednikom Andrzejem Dudo in voditelji drugih članic Nata iz regije.

Obramba Ukrajine bo po ocenah ameriških predstavnikov kmalu dosegla kritično fazo, saj naj bi Rusija začela svojo dolgo načrtovano ofenzivo. 

"Naloga predsednika Bidna je, da se zavzame za trajno podporo Ukrajini v svobodnem svetu," je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal nekdanji ameriški veleposlanik na Poljskem Daniel Fried. "To je pomembno potovanje. Biden lahko resnično opredeli vlogo svobodnega sveta pri zavračanju tiranije."

Predstavniki Bidnove administracije glavno zaslugo za to, da je Ukrajina zavrnila ruski napad, pripisujejo pogumu njenih vojakov in ljudi, in obenem podpori ZDA in zahodnih držav. Prepričani so tudi, da bi bila Ukrajina brez njihovih zgodnjih opozoril in množične podpore že izbrisana z zemljevida.

Biden se bo na Poljskem sestal z zavezniki, da bi jih prepričal o ameriški zavezanosti regiji in pomoči Ukrajini tako dolgo, kot bo potrebno. Njegova naloga je zdaj ohraniti podporo doma in po svetu za nadaljevanje pomoči Ukrajini. Ob tem ameriški predsednik priznava, da do končnega izida verjetno ne bo prišlo hitro.

Njegov obisk na Poljskem je priložnost, da državam, ki zavračajo arhaične predstave o imperialnem osvajanju in agresivnih vojnah, predstavi, da je treba še naprej podpirati Ukrajino in nasprotovati Rusiji, je dejal John Sullivan, ki je septembra odstopil s položaja veleposlanika ZDA v Moskvi.

"Naloga predsednika Bidna je, da se zavzame za trajno podporo Ukrajini v svobodnem svetu. To je pomembno potovanje. Biden lahko resnično opredeli vlogo svobodnega sveta pri zavračanju tiranije."

Daniel Fried,
nekdanji ameriški veleposlanik na Poljskem

"Vedno govorimo, da si prizadevamo za zaščito mednarodnega reda, ki temelji na pravilih. Če Rusiji uspe, je s tem konec," je dodal.

Po anketi AP sedaj zagotavljanje orožja Ukrajini podpira 48 odstotkov Američanov, temu jih nasprotuje 29 odstotkov, 22 odstotkov pa je neodločenih. Podpora Ukrajini se od maja 2022 zmanjšuje. Takrat je namreč 60 odstotkov Američanov podpiralo pošiljanje orožja Ukrajini.

Ta mesec je 11 republikancev v predstavniškem domu predstavilo tako imenovano resolucijo o utrujenosti zaradi Ukrajine, v kateri so Bidna pozvali, naj ukine vojaško in finančno pomoč Ukrajini, hkrati pa so Ukrajino in Rusijo pozvali k sklenitvi mirovnega sporazuma. Drugi republikanci, kot je predsedniška kandidatka Nikki Haley, medtem zahtevajo več orožja in hitreje.

Biden že od nastopa mandata trdi, da je svet v ključnem trenutku, ko se avtokracije spopadajo z demokracijami. Uvodoma je s tem mislil predvsem na Kitajsko.

S tem ciljem si je Biden sedem mesecev po začetku mandata prizadeval za hitro prekinitev prisotnosti ameriške vojske v Afganistanu. Umik iz Afganistana je ZDA omogočil, da vse moči usmerijo v Ukrajino. Državna podsekretarka Victoria Nuland je pred dnevi dejala, da se bo vojna končala, ko bo Ukrajina spet varna.

5mpj4XUiV1E

DjuTvOgCXgA

BL_cz7Wag-Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.