STA

 |  Politika

Anketa / Golobovo vlado prvič podpira manj kot polovica vprašanih

Stranka z najvišjo podporo ostaja Gibanje Svoboda, ki bi jo volilo 26,8 odstotka vprašanih

Premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob ostaja med najbolj priljubljenimi politiki v državi

Premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob ostaja med najbolj priljubljenimi politiki v državi
© Luka Dakskobler

Vlado Roberta Goloba prvič od njenega oblikovanja podpira manj kot polovica oz. 46 odstotkov vprašanih, kažejo podatki februarske ankete Mediane za POP TV. Vladi ob tem nasprotuje 40,6 odstotka vprašanih. Stranka z najvišjo podporo ostaja Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo 26,8 odstotka vprašanih.

Raziskava Mediane kaže, da je podpora vladi Roberta Goloba v primerjavi z januarjem padla za 4,6 odstotne točke. Kar za pet odstotnih točk pa je zrasel delež nasprotnikov vlade. Odstotek neopredeljenih ostaja nekaj več kot 13-odstoten (13,4 odstotka).

Največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda je podpora od januarske ankete padla za 1,5 odstotne točke, največji opozicijski stranki SDS pa je podpora zrasla za 1,9 odstotne točke, podprlo bi jo 22,2 odstotka vprašanih. Sledijo NSi s 6,4 odstotka podpore (januarja 5,5 odstotka), SD s 5,1 odstotka (6,1 odstotka) in Levica s 5-odstotno podporo (3,7 odstotka).

Med neparlamentarnimi strankami največ podpore beležijo Resnica (2,7 odstotka), Piratska stranka (1,9 odstotka) ter Naša Prihodnost in Dobra Država (1,7 odstotka). Ostale stranke so skupaj dobile 5,9 odstotka podpore. Delež strankarsko neopredeljenih se je februarja nekoliko zmanjšal, 12,3 odstotka ne ve, koga bi volili (januarja 15,3 odstotka), 8,2 odstotka ne bi izbralo nobene stranke (8,7 odstotka), 1,7 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljeni politiki: Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Robert Golob

Med politiki so vprašani najvišjo povprečno oceno ponovno podelili poslancu SDS Anžetu Logarju, na drugem mestu je predsednica republike Nataša Pirc Musar. Za eno mesto v primerjavi z januarjem pa je napredoval predsednik vlade Robert Golob, zasedel je tretje mesto. Sledijo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Na sedmem mestu je gospodarski minister Matjaž Han in na devetem predsednica SD Tanja Fajon.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je tik pod polovico lestvice na 11. mestu. Za njim je novinec na lestvici finančni minister Klemen Boštjančič. Padec za štiri mesta na 17. mesto pa je februarja zabeležil prvak NSi Matej Tonin. Dolgoletni voditelj SDS Janez Janša ostaja na 20. mestu.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil februarja na reprezentativnem vzorcu 717 vprašanih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.