STA

 |  Politika

Zelenski odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil

Ukrajinski predsednik razloga za odstavitev Edvarda Moskaljova ni navedel 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je z odlokom, izdanim v nedeljo zvečer, odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu Edvarda Moskaljova. Razloga za to odločitev ob tem ni navedel. Medtem so iz Londona sporočili, da naj bi bila Moskva zaskrbljena zaradi nepojasnjenih eksplozij na vojaških objektih v zavzetem Mariupolju.

Moskaljov je položaj zasedel marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do njegove odstavitve prihaja sredi hudih bojev na vzhodu države, zlasti v okolici Bahmuta v regiji Doneck, kjer intenzivni spopadi za to strateško pomembno mesto potekajo že več tednov.

Kijev naj bi nameraval v prihodnjih mesecih izvesti ofenzivo za osvoboditev nekaterih ozemelj na vzhodu in jugu države, vključno z Mariupoljem, strateško pomembnim pristaniškim mestom ob Azovskem morju z okoli pol milijona prebivalcev, ki so ga ruske sile po več tednih smrtonosnega obleganja zavzele maja lani.

"Rusija bo verjetno zaskrbljena, ker se nepojasnjene eksplozije dogajajo na območju, za katerega je verjetno že prej ocenila, da je zunaj dosega rutinskih ukrajinskih udarnih zmogljivosti."

Velika Britanija

Iz Londona so sporočili, da je Moskva verjetno zaskrbljena zaradi nepojasnjenih eksplozij na vojaških objektih v tem mestu. Po podatkih britanskega obrambnega ministrstva, ki se zanaša na obveščevalne podatke, je samo od začetka tega meseca v Mariupolju odjeknilo do 14 eksplozij, med drugim v skladišču streliva, dveh skladiščih goriva in jeklarni, ki se uporablja za vojaške namene, navaja dpa.

"Rusija bo verjetno zaskrbljena, ker se nepojasnjene eksplozije dogajajo na območju, za katerega je verjetno že prej ocenila, da je zunaj dosega rutinskih ukrajinskih udarnih zmogljivosti," so sporočili iz Londona in dodali, da Mariupolj sicer leži okoli 80 kilometrov za trenutno frontno črto.

Mariupolj, ki je bil med ruskim obleganjem na začetku vojne močno opustošen, je za Rusijo pomemben, saj leži na ključni logistični poti, hkrati pa je največje mesto, ki so ga ruske sile zavzele lani in je še vedno pod njihovim nadzorom.

JZb9TFftY6k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.