STA

 |  Svet

»Nobenih dokazov ni, da Ukrajinci orožje preusmerjajo na črni trg«

Ameriški Pentagon ne vidi znakov zlorabe orožja, poslanega Ukrajini

Na odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili zaslišanje predstavnikov vlade predsednika Joeja Bidna o pomoči Ukrajini. Republikanci so se zavzeli za večji nadzor nad sredstvi, predstavnik Pentagona pa je zagotovil, da nič ne kaže na zlorabo namenjene pomoči.

Republikanci so bili med razpravo v veliki meri kritični, eni zato, ker je pomoči premalo, drugi zato, ker je je preveč. Demokrati so bili medtem večinoma naklonjeni večji podpori Ukrajini, vendar pa predstavniki Pentagona niso izrazili naklonjenosti pošiljanju vojaških letal.

Visoki predstavnik Pentagona je povedal, da bi ukrajinske sile potrebovale vsaj 18 mesecev, da bi jih usposobili za upravljanje in vzdrževanje bojnih letal F-16. "Mislim, da se bo ta pogovor nadaljeval," je članom odbora dejal namestnik obrambnega ministra za politične zadeve Colin Kahl, ko je zavračal odgovor na vprašanje, zakaj vsaj ne začenjajo uriti Ukrajincev na letalih F-16.

Po njegovih besedah bi lahko v najboljšem primeru starejša letala F-16 poslali v boj v dveh letih, za nakup in dobavo novih pa bi potrebovali do šest let.

Bidnova vlada Ukrajino oskrbuje z orožjem za tekoče potrebe. Začeli so z raketami javelin in stinger za uničevanje tankov ter sestrelitev letal in helikopterjev, nadaljevali pa z raketnimi sistemi himars za boje na vzhodu države, za katere Zahod sedaj pošilja tudi tanke.

Republikansko vodstvo predstavniškega doma kongresa se je zavezalo večjemu nadzoru nad milijardami dolarjev, ki gredo za pomoč Ukrajini. Kahl je dejal, da nima podatkov, da bi orožje, namenjeno za obrambo Ukrajine, šlo kam drugam.

"Nobenih dokazov ni, da ga Ukrajinci preusmerjajo na črni trg," je dejal. "To ni presenetljivo glede na intenzivnost spopadov in dejstvo, da očitno porabljajo, kar jim zagotavljamo in kar jim zagotavljajo naši zavezniki in partnerji, v največji možni meri," je še dodal.

"To ni presenetljivo glede na intenzivnost spopadov in dejstvo, da očitno porabljajo, kar jim zagotavljamo in kar jim zagotavljajo naši zavezniki in partnerji, v največji možni meri."

Colin Kahl,
namestnik obrambnega ministra za politične zadeve

Demokrati in večji del republikancev, razen tistih, ki sodijo v Rusom naklonjeni tabor privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, so predstavnike vlade pozivali k povečanju vojaške pomoči, da se čim prej ustvarijo zadostni pogoji za mirovna pogajanja.

Predsednik odbora, republikanec Mike Rogers iz Alabame je ocenil, da je Bidna od začetka vojne preveč skrbelo, da bi pomoč Ukrajini dodatno zaostrila položaj. "To oklevanje le podaljšuje vojno in povečuje ceno," je izpostavil.

"To oklevanje le podaljšuje vojno in povečuje ceno."

Mike Rogers,
predsednik odbora

Demokrat iz Maina Jared Golden je opozoril, da so člani obeh strank v preteklem letu večkrat pozvali vlado, naj ob letalih F-16 zagotovi tudi rakete dolgega dosega.

Vodilni demokrat v odboru Adam Smith iz Washingtona pa je bil bolj na strani vlade in je zavrnil obsedenost z bojnimi letali, saj da je potrebno usposabljanje pilotov in mehanikov ter cela vrsta opravil v ozadju.

xbYOSx3BQfI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.