Zaustavite vojno v Ukrajini!

Javno pismo z gornjim naslovom je podpisala večja skupina javnosti znanih imen (tudi dva bivša predsednika države), v njem pa relevantne politike pozivajo, da s pogajanji kolikor mogoče hitro končajo vojno v Ukrajini. Na pismo se je v Mladini 24.2.2023 odzval Bojan Grobovšek. Ta ga v celoti zavrača in med drugim pravi, da je pismo predvsem namenjeno samopromociji njegovih podpisnikov, za slabo pa jim najbolj šteje to, da naj bi v javnosti širili zavajajoče poglede na vojno v Ukrajini.

Eden podpisnikov obravnavanega pisma sem tudi pisec teh vrstic, Grobovšku in podobno mislečim pa želim pojasniti, zakaj sem to storil. To svoje ravnanje lahko podprem z več tehtnimi argumenti, tu pa bom navedel le dva. Najprej naslednje. Leta 2014 je politično oblast v Ukrajini nasilno prevzela politika, ki je pričela številčno močno rusko prebivalstvo te države zelo sovražno obravnavati. To je izzvalo državljansko vojno, za katero se je tudi politika EU zavzela, da se jo čimprej konča. Rezultat teh aktivnosti sta bila dva sporazuma, ki sta ju poleg Ukrajine in Rusije podpisali tudi Nemčija in Francija. Drugi od njiju, to je Minsk 2, je predvsem določal, da se državljansko vojno takoj konča, Ukrajina pa naj bi s spremembo ustave ruskemu prebivalstvu zagotovila normalne demokratične pravice.

Žal Ukrajinska oblast tega sporazuma v ničemer ni spoštovala in je svojo obravnavo ruskega prebivalstva še zaostrila, pri tem pa je bila deležna polne podpore zahodne politike. Če bi ravnala, kot se je pismeno zavezala, do lanske ruske agresije, ki jo tudi sam močno obsojam, zelo verjetno ne bi bilo prišlo. Zato ne preseneča, da med tistimi, ki danes tako zavzeto napovedujejo zmago Ukrajine v sedanji vojni, sporazuma Minsk 2 praviloma ne omenjajo; ta namreč dovolj prepričljivo dokazuje, da je bila ruska agresija v nemajhni meri načrtno izzvana, to pa je za njeno razumno obravnavo eno ključnih izhodišč.

Osrednji razlog, zakaj sem podpisal obravnavano javno pismo, pa je v naslednjem. Aktivnosti, usmerjene v to, da se v aktualni vojni Rusijo vojaško porazi, vodijo v tretjo svetovno vojno ali celo v nuklearni spopad, kar se zaradi strašljivih posledic take vojne ne sme zgoditi. Z drugimi besedami povedano: državo z največjimi zalogami nuklearnega orožja je izjemno težko ali skoraj nemogoče vojaško poraziti. Če torej Ukrajino spodbujamo, da nadaljuje vojno z Rusijo s ciljem, da v njej zmaga, ravnamo do njenega prebivalstva skrajno neodgovorno in smo sokrivi za žrtve in trpljenje, ki mu ga vojna povzroča. Tako neetično početje mi je tuje in zato podpiram vse aktivnosti, ki prispevajo k temu, da se ukrajinsko morijo čimprej konča. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.